HDMI Nedir?

HDMI Nedir?

HDMI (High Definition Multimedia Interface), görüntü ve ses verilerinin sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş olan bir ara birimdir.

Yüksek çözünürlüklü televizyonlar hayatımıza girmeden önce pek çok televizyon görüntüyü 4:3 oranında yani kare şeklinde göstermekteydi. Söz konusu televizyonlar 704 x 480 piksel çözünürlüğe sahipti, gösterilen görüntüler ise interlaced yapıdaydı. Yani hareket eden her görüntü iki yarım resimden meydana gelmekteydi.

Interlaced yapıda olan resimler iki resim parçasından oluşuyor olsa da bu resim değişimi insan gözü tarafından algılanamamaktadır. Eski nesil televizyonlar analog sinyallere dayanmakta ve bu sinyaller de düzenli olarak değişen elektrik akımından meydana gelmekteydi.

HDTV’lerde ise dijital sinyaller kullanılmaktadır. yani 0 ve 1’lerden oluşan bilgiler işleme alınmakta ve bu bilgiler de kablo üzerinden elektrik pulsları şeklinde iletilmektedir. 16:9 görüntü oranına sahip olan HDTV’lerde görüntü dikdörtgen şeklindedir ve bu şekilde çok daha geniş bir alanın görüntüsü ekrana aktarılabilmektedir.

Bunun yanı sıra eski nesil analog sistemlere göre HDTV’ler daha yüksek bir çözünürlüğe sahiptir. Günümüzde bu televizyon türleri ile 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe ulaşılmıştır. Ayrıca bu televizyonlar progressive yapıdadır yani her frame tek parça resimden meydana gelmektedir.

Anlayacağınız üzere HDTV modelleri standart televizyonlara göre çok daha geniş bir ekran yapısına sahiptir. Bu şekilde daha fazla piksele sahiptir ve yenileme oranı da daha yüksektir. Tüm bunların yanı sıra HDTV’ler diğerlerinden daha fazla renk gösterme özelliğine de sahiptir. Eğer dijital formatta bilgi alabilirse de analog bilgiyi çevirmek için kullanacağı enerji ve zamandan tasarruf edecektir.

HDMI ise dijital cihazları yüksek bant genişliğinde birbirine bağlayabilmek için geliştirilmiş olan bir standarttır. Doğru bir kurulum ile birlikte HDMI ev sinema sistemlerinde ciddi bir fark yaratacaktır. HDTV’lerde kullanılacak olan HDMI bağlantıları ise çözünürlük ve ses açısından görsel şölen oluşturabilir.

HDTV ile iletilen bir sinyalin kodlama aşamasından geçmesi gerekmektedir. HDMI sinyali bir yerden başka bir yere ulaşmak için TDMS metodunu kullanmaktadır. TDMS, kablo uzunluğu nedeni ile sinyalde meydana gelebilecek zayıflamayı azaltacak bir kodlama türüdür.

Ayrıca HDMI veri güvenliğini sağlama hususunda da son derece etkilidir. Yüksek bant genişliğine sahip kopya koruma teknolojisine sahip olan bu bağlantı türündeki her bir home theather cihazının şifreleme ve tanımlama datası vardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.