Modem Nedir?

Modem Nedir?

Modem Nedir?

Modem, bilgisayarların telefon hatları sayesinde bilgi alışverişini sağlamasını ve haberleşmesini sağlayan aygıta verilen isimdir. Sayısal bilgileri telefon hatlarından geçebilecek bir şekle dönüştürmek için modülasyon ve gelen veriyi de tekrar bilgisayarın anlayabileceği hale getirmek için demodülasyon işlemi yaptığı için de adı modem olarak belirlenmiştir.

Modemler, internete bağlanmak, uzaktaki bir bilgisayarı kontrol etmek ve karşılıklı şekilde her türlü haberleşmeyi sağlayan cihazlardır. Kağıda gerek duymadan faks çekip alabilen, telefonun ahizesini kaldırmadan görüşme sağlayabilen ve telesekreter gibi çalışan bu cihaz son derece kullanışlıdır.

Modemler gelişmiş telefonlar olarak da adlandırılabilirler. Farklı yerlerde bulunan bilgisayarları, printerları ve terminalleri uzun mesafelerden birbirlerine ve aynı zamanda büyük sistemlere bağlama amacı ile kullanılabilen bu cihazlar hem iş hayatını hem de özel hayatı ciddi anlamda kolay hale getirmektedir. Aynı zamanda dosya transferi ile bilgi paylaşımı da sağlayabilen modemler evden iş yerine bağlanıp çalışma imkanını da kullanıcılara sunmaktadır.

Bilgi hatlarını arayarak araştırma yapmayı, internete bağlanıp tüm dünyayı dolaşmayı, e-mail sistemi ile dünyanın her noktası ile elektronik mektup alışverişi yapmayı, eski dönem bilgilerini almayı ve aracı kurumlara bağlanarak borsa oynamayı sağlayan modemler bilgisayar ve internete ihtiyaç duyan diğer tüm cihaz kullanıcılarının olmazsa olmazıdır diyebiliriz.

Modem çeşitleri

Modemlerin internal (dahili) ve external (harici) olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Internal modemler kart şeklindedir ve bilgisayar içerisinde yer alan bir slota takılır. External modemler ise kasanın dışında yer alır ve seri çıkışların bir tanesinde ara kablo yardımı ile bilgisayara bağlanır. External modemleri internal modemlerden ayıran tek fark ilgili kartın kasa dışında bulunmasıdır. Bunun yanı sıra bu modemler LED ler nedeniyle daha fazla ön plandadır.

Modemlerin genel özellikleri

Faks gönderme ve alma: Modem üreticileri son zamanlarda modemlerine faks özelliği de eklemiş durumdadır. Bazı firmalar yalnızca faks gönderme özelliği sunan modemleri üretirken bazı firmalar da hem faks gönderen hem faks alan modemleri üretmektedir. Faks alma ve gönderme işlemi özellikle masaüstü bilgisayarlar için aranan bir özellik haline gelmiştir ve modemlerin de faks özelliğinin bulunması bu nedenden kaynaklanmaktadır.

Windows altında çalışan faks programları genellikle kendi sürücülerini yazıcı gibi sisteme yükler. Faks göndermek adına yapılan tek şey de Windows’un altında çalışan bir yazı programında gönderilecek olan dökümanı hazırladıktan sonra yazıcı olarak faks programının yüklemiş olduğu yazıcıyı seçmek ve sonrasında da dosyayı yazıcıya göndermektir.

Voice özelliği: Voice özelliği, modemin telesekreter gibi kullanılmasını sağlayan bir özelliktir. Telesekreter özelliğinin yanı sıra Voice sayesinde modem çok işlevli bir santral görevini de üstlenebilmektedir. Modemin Voice özelliğini aktif hale getirmek için de yazılımlardan yararlanılmaktadır.

Hata düzeltme: Hata düzeltme işlemi, hat kalitesinin düşük olduğu zamanlarda ya da yüksek ızlarda çalışıldığı zamanlarda modemler için oldukça önemlidir. Bu işlem olmadığı takdirde veri kaybının yaşanması büyük bir ihtimaldir. Hata kontrolü de her iki uçtaki modemin bu protokolü desteklemesi durumunda geçerli olacaktır.

Veri sıkıştırma: Özellikle text dosyalarının transferi durumunda büyük zaman kazandıran veri sıkıştırma işlemi son derece önemlidir. Bu tür dosyalar gönderilirken veri sıkıştırma özelliği sayesinde 2 ila 4 kat daha hızlı transfer yapmak mümkün hale gelmektedir. Veri sıkıştırma protokolü de modemin donanımı tarafından ya da kullanılan yazılım tarafından desteklenmektedir. Donanım tarafından desteklenen sıkıştırmanın performansı her zaman diğerine göre daha yüksektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.