MPEG Nedir?

MPEG Nedir?

Mpeg (Moving Picture Experts Group), Türkçe karşılığı “Hareketli Görüntü Uzmanları Birliği” olan bu terim en kısa özetiyle ISO standartlarında geliştirilmiş bir video formatıdır. MPEG halen daha geliştirilmeye devam ediliyor.

MPEG Standartları Nelerdir?

MPEG-1 Nedir?

Aşamalı videoyu saniyede yaklaşık 1,5 milyon (1.5 MB/sn) bitlik bir aktarım hızında kodlamak için tasarlandı. VCD ve CD-i ortamları için özel olarak tasarlanmıştır . MPEG-1 ses katmanı-3 ( MP3 ) erken MPEG çalışmalarından da gelişti.

MPEG-2 Nedir?

İletim görüntülerini saniyede 4 milyon(4.0 MB/sn) bit’in üstündeki iletim hızlarında kodlamak için tasarlanmıştır. Çoklu kanal surround ses sıkıştırması yapabilir. MPEG-2, dijital TV yayını ve DVD için kullanılır . Bir MPEG-2 oynatıcı da MPEG-1 verilerini de işleyebilir.

MPEG-1 ve 2, dijital videoyu 25: 1’den 50: 1’e değişen faktörlerle sıkıştırmak için kullanılan teknikleri tanımlar. Sıkıştırma beş farklı sıkıştırma tekniği kullanılarak gerçekleştirilir:

  1. Ayrık Kosinüs Transformu (DCT) olarak adlandırılan frekans temelli bir dönüşümün kullanılması.
  2. Quantization, görsel bilgiden kabul edilebilir şekilde kaybolabilen seçici bilgileri kaybetme (bazen kayıplı sıkıştırma olarak bilinir) için kullanılan bir tekniktir.
  3. Huffman kodlaması, kodlanmamış verileri istatistiklere dayanan kod tablolarını kullanan kayıpsız sıkıştırma tekniğidir.
  4. Hareket telafi tahmini kodlama, bir görüntü ile önceki görüntü arasında neyin değiştiğinin farkları hesaplanır ve sadece farklılıklar kodlanır.
  5. Çift yönlü tahmin, bazı görüntülerin görüntünün hemen önündeki ve sonraki resimlerinden tahmin edildiği.

İlk üç teknik de JPEG dosya sıkıştırmasında kullanılır.

*MPEG-2 standardının HDTV gerekliliklerini karşıladığı belirlendiğinde, High Definition TV ( HDTV ) için önerilen MPEG-3 standardı MPEG-2 standardıyla birleştirildi.

MPEG-4 Nedir?

Çok daha iddialı bir standarttır ve konuşma ve video sentezi, fraktal geometri, bilgisayar görselleştirme ve görüntüleri yeniden yapılandırmaya yönelik bir yapay zeka yaklaşımı ile ilgilidir. MPEG-4, yazarların bir multimedya sunumundaki ortam nesnelerini yaratması ve tanımlaması için standart bir yönteme, bunların multimedya sunumunda nasıl senkronize edilip birbirleriyle ilişkilendirilebileceğini ve kullanıcıların medya nesneleri ile nasıl etkileşime geçebileceğini ele alır.

MPEG-21 Nedir?

Multimedya yaratılması ve yayınlanması için daha büyük, mimari bir çerçeve sunar. Yedi kilit unsuru tanımlar:

  • Dijital madde bildirimi
  • Dijital madde tanımlama ve bildirim
  • İçerik yönetimi ve kullanımı
  • Terminaller ve ağlar
  • Fikri mülkiyet yönetimi ve korunması
  • Olay bildirme
  • İçerik gösterimi

MPEG-21 çerçevesinin çeşitli bölümlerinin ayrıntıları çeşitli taslak aşamalardadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.