Router Nedir?

Router Nedir?

Router Nedir?

Türkçe anlamı Yölendirici olan Router; ağa bağlı bilgisayarların yönlerini bulmalarına klavuzluk eder. Aldığı trafiği yönlendirir. Mesela bir ADSL Router, hem ADSL bağlantısını destekler hem de Router modunu desteklediği için ADSL bağlantısı olmasa dahi, WAN portuna gelen interneti üzerindeki diğer LAN portlarına yönlendirebilir ve kablosuz olarak bunu yayabilir.

Router Ne İşe Yarar?

Yerel ağ ve servis sağlayıcı arasında olan Network ulaşımını sağlar. Fakat internet bağlantısı sunmaz. Bilinen yanlışlardan birisi de Router’ların modem görevi gördüğü sanılmasıdır. Bu cihazlar servis sağlayıcınız (Örn: Türk Telekom, Superonline vb) tarafından size gönderilen interneti çekmektir.  İnternet erişimi olması isteniyorsa bir modeme bağlı olması gerekmektedir. Bir çok Router’ın üzerinde Modem’ e bağlantı sağlaması için ethernet yuvaları yer alır.

Router Nasıl Çalışır?

Birden fazla internet ve Network ağını bir arada kullanmak için kullanılır. Örnek vererek açıklamak gerekirse kavşakta dört araba düşünün. Modeminiz interneti sağladı ve araçlar kendi istikametlerinde ilerlemeye başladı. Bu araçların sınırsız gitmesi mümkün değil? Online olması istenen cihaza ulaştıklarında araçlar istikametlerinin tamamlamış olacaklar.

Router’lar araçların istikametlerinin belirlenmesinde kullanılır. Araçlar kavşak noktasını geçtikten sonra check point (kontrol noktasına) uğrarlar. Burada aracın nereye gideceği kontrol edilir. Daha önceden belirlenmiş bir komut yok ise araç o istikamette ilerlemesine izin verilir.

Router Bileşenleri Nelerdir?

Dört temel bileşenleri Ram, Rom, Motherboard ve Cpu’dur. Bunlara ilaveten Network ortamı ile iletişim kurmaları için gerekli interface’leri de yer alır. Router konfigürayonunu yapmamızı sağlayan AUX ve Console portları da mevcuttur.

Fiziksel olarak Router cihazımıza yeni bir konfigürasyon girilecekse, Console portunu kullanarak Rollover Kablo ile bağlantı kurulmalıdır. Eğer uzaktan erişim yaparak Router’a giriş yapılacaksa Aux portu işimize yarar.

Routing Protokolleri Nelerdir?

  • Distance Vector Routing Protokolleri
  • Link State Routing Protokolleri
  • Hybrid Routing Protokolleri
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.