Özellikle son yıllarda birçok kök hücre çalışmasının varlığından haberdardık. Şimdi bu başarılı çalışmalara bir yenisi eklendi ve retina hücresi üretildi. Japon bilim adamları tarafından laboratuar ortamında başarılı bir şekilde üretilen bu hücre, bilim dünyasına da damga vurdu.
Japonya’da bulunan Riken Üniversitesi bilim insanları uzun bir süredir retina hücresini geliştirmek için yoğun çalışmalar yürütmekteydi. Bu bilim insanları tarafından geliştirilmiş olan yeni bir kök hücre çalışması ile retina hücresinin üretimi de mümkün hale geldi. Bu hususta gelen açıklamalar yönünde, söz konusu gelişme Retinitis Pigmentosa adlı genetik görme hastalığına çözüm sağlayabilecek.
Yapılan araştırma ve çalışmalarda retina hücresinin üretim girişimleri adına, Japon bilim insanları maymunlardan yararlanmış. Maymunları seçmenin altında yatıyor olan temel sebepse, Retinitis Pigmentosa görme sorunu hastalığının aynı insanlarda olduğu gibi maymunlarda da görülebiliyor olması.
Çalışmalarda bu hastalığı taşıyan iki maymuna aktarılmış olan kök hücreler ile retina hücrelerinin üretimi başarılı olmuş. Bunun ardından maymunlar 3 hafta boyunca gözetim altında tutulmuş ve 3 haftanın sonunda da görme bozukluğu azalmaya başlamış. Bu büyük gelişmenin ardından Japon bilim insanları da bir açıklama yaparak şu an için ilgili çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. Şimdilik maymunlar üzerinde deneylerin devam etmesi söz konusu olsa da ilerleyen zamanlarda denek olarak insanların seçilmesi muhtemel bir durum.
Bilim dünyası için büyük bir gelişme olan retina hücresi üretimi, genetik görme sorunları ile başa çıkmak için ideal bir yol gibi görünüyor. Bunun yanı sıra birçok soruna da çare olacak bu gelişme, ilerleyen zamanlarda bizlere çok daha net bilgiler verecek.