Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), farklı alanlardaki uzman bilim adamları ile yaptığı araştırmalar sonucunda, Mars’ta yaşanabilmesi mümkün üç araziyi tespit etti.

NASA‘nın, Mars 2020 projesi kapsamında çalışan bilim adamları Mars’ta yaşanabilmesi mümkün üç arazi tespit etti. Mars yüzeyindeki çalışmalarını daraltarak, kullanıma en elverişli yüzeylerin görsellerini merkezle paylaştı. NASA ekibinin detaylı incelemeleri ve oy birliği ile Jezero Krateri, ilk inceleme yapılacak yüzey olarak kararlaştırıldı. Jezero Krateri, Tahoe gölü benzer yapıları paylaşan bir mimari. Arazi, uzun zaman önce su ve tortuları besleyen büyük bir nehre bağlı konumdaydı.
Jezero Krateri’nden sonra en yüksek ikinci oya sahip arazi ise, Kuzeydoğu’da bulunan Syrtis. Bu arazi ise Mars yüzeyinin çok eski bir bölümü olarak nitelendiriliyor. Syrtis’in yer altında bir çeşit su akımı dolaştığı belirtiliyor.
Son tespit edilen yer olan Columbia Hills ise potansiyel bir kaplıca konumu olabilir. Columbia Hills’de, yeryüzündeki hidrotermal maden yatakları oluşturan silis kayaçları mevcut. Bu kayaçların yaşama ne kadar katkısı olacağı ise şüpheli.
2020’de ilk numune incelemeleri yapılacak
Mars 2020 projesi kapsamında, Temmuz 2020’de Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu‘ndan bulunan Space Launch Complex 41, Atlas V 541 roketiyle fırlatılması hedefleniyor. İki yıl sürecek açılış alanın jeolojik değerlendirmelerinin ardından zeminin delinerek numunelerin incelenmesi için NASA’ya getirilmesi hedefleniyor.
Proje kapsamında tüm planlamalar yolunda giderse farklı gezegene ait ilk jeolojik parçalarla tanışmış olacağız.