TÜBİTAK Parlayan Yıldızın Işığını Yakaladı!

Gaia16aye adlı bir yıldızda belirlenen parlaklık değişimini en net yakalayan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi oldu. İşte tüm detaylar!

tubitak

TÜBİTAK’ın Başkanı Arif Ergin yaptığı açıklamada Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia Uydusu aracılığı ile ağustos ayında Gaia16aye adlı bir yıldızla parlaklık değişimi belirlediğini ve bunu dünyaya açıkladığını ifade etti. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG) ise coğrafi konum ve atmosferik koşulların avantajını kullanarak bu yıldızdan maksimum ışığın geldiği anı en net şekilde yakalayan gözlemevi olduğunu vurguladı. Gözlem bulgularının da Uluslararası Türk-Rus araştırma ekibi tarafından 3 kez Türkiye adresi ile dünyaya duyurulduğunun altını çizdi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi sıkı takipte!

TUG’nin son dönemdeki faliyetlerine ilişkin değerlendirmeler de yapan Arif Ergin, Gaia16aye yıldızında belirlenen ışığın yaklaşık 30 gözlemevinin teleskopları ile 24 saat boyunca izlendiğini ifade etti. Ayrıca parlaklık değişiminin ne olduğunun anlaşılabilmesi adına TUG’nin 3 teleskobu ile sıkı bir takip içine girdiğini de belirten Arif Ergin, gözlemler sonucunda ortaya çıkan ışık eğrisinin bilinenlere uymadığına dikkat çekti.

Gözlemler arttıkça işin sırrının çözülmeye başladığını söyleyen TÜBİTAK Başkanı, bu yıldızdaki parlaklık artışının nedenini, yıldız ile gözlemci arasında görünmeyen ancak uzayı büken bilinmeyen iki cisim olarak gösterdi ve ikili mikro mercekleme olduğunu söyledi. Bu da teleskop ile yıldız arasında görünmeyen ve küçük kütleli, ancak çekimlerinin ışığı bükecek kadan güçlü olduğu görülen iki cisim olduğu anlamına geliyor.

tubitak

Gözlem bulguları Türkiye adresi ile dünyaya duyuruldu!

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin coğrafi konum ile atmosferik koşullarının avantajını kullanarak söz konusu yıldızdan maksimum ışığın geldiği anı en iyi şekilde yakalayan gözlemevi olduğunu belirten Ergin, şu an için yıldızı 2 defa büyüterek doğal büyüteç görevi gören bilinmeyen bir kaynağın varlığını optik ışık üzerindeki etkisi ile anlayabildiklerini de belirtti. Gözlem bulgularının ise 3 kez Türkiye adresi ile duyurulduğunu vurgulayan Ergin, kaynaktan dünyaya ulaşabilecek çekim dalgalarının da yapılacak hassas ölçümler sayesinde önümüzdeki yıllarda daha iyi görülebileceğini söyledi.

Başkan Arif Ergin yıldızdaki parlaklık değişimlerinin ne olduğunu bulmaya çalıştıklarını ifade ederken yapılan araştırmaların sonuçlarının kozmolojik bilgi için oldukça önemli olduğunu ve sonuçların karanlık enerjinin de anlaşılmasına ışık tutacağını belirtti. Gaia16aye yıldızıyla Dünya arasındaki bu görünmeyen büyük kütleli cismin bir kara deliğe işaret olabileceğini de söyleyen Ergin, ayrıca bu cismin yanında bir cisim daha olabileceğini de vurguladı. Ayrıca tüm bu bilgilerin şu an için belirsiz olduğunu ve yakın zamanda yapılan gözlemler ile tüm soruların cevaplanacağını söylemeyi de ihmal etmedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.