Yapay Zeka Işık Sayesinde Çağ Atlayacak!

Fotonik nöral sinir ağlarının yapay zeka gelişiminde son derece önemli bir adım olduğu iddia ediliyor. Hızlı bilgi işleme teknolojisi ile birlikte öğrenme sistemleri daha insansı hale gelebilir. İşte tüm detaylar!

yapay-zeka

Bilgisayarların bir beyin gibi davranmanın yanı sıra en az onun kadar hızlı bir şekilde cevap vermesi hususunda oldukça önemli bir adım atıldı. Peki, ışık tabanlı nöral ağlar ile süper hızlı bir yapay zeka yaratmak mümkün olabilir mi?

Princeton Üniversitesi’nden pek çok araştırmacı ilk fotonik nöral ağını geliştirdi ve geleneksel devrelerin yaratmış olduğu darboğazı aşmış halde. Sistemin silikon substratları kesen gerçek ışık dalga kılavuzları olan nöronlar sayesinde beyni taklit edebildiği ifade ediliyor.

Bu yapay zeka çalışması nasıl işliyor?

Her bir düğüm belli bir dalga boyunda çalışırken hesaplamaları lazer içine beslendiği gibi ışığın toplam gücü toplanarak yapılabiliyor ve bu devre lazerin ışığı düğümlere geri göndermesi ile tamamlanıyor. Sonuç olarak da makine tipik bir işlemciye nazaran bir diferansiyel matematik denklemini 1960 kez defa daha hızlı bir şekilde hesaplayabiliyor.

robot shakes hands with human

Prototipin 49 sentetik nöron ile hazırlandığı ancak bu prototip üzerinde görülen ağır işlem gücünün ne yazık ki şu an için akıllı cep telefonlarındaki işlemcilerin yerini alacak durumda olmadığı ifade ediliyor. Yine de söz konusu fotonik ağların yapay zeka için son derece büyük bir etkisi olacağına da kesin gözüyle bakılıyor.

Yapay zeka robotlar için daha önemli hale gelecek

Bilim insanları özellikle kontrol, radyo ve bilimsel hesaplamalar için fotonik nöral ağlar ile hızlı bilgi işlemenin daha faydalı olacağının altını çiziyor. Uzun vadede öğrenme sistemlerinin obje tanımalarında ve obje eylemlerinde hem tutarlılık hem de yanıt hususunda çok daha insansı olabileceği düşünülüyor.

Ayrıca bilim insanları bu durumun robotlar için ne kadar önemli olduğunu da vurgulamayı ihmal etmiyor. Ancak kafalardaki en büyük soru elbette yapay zeka teknolojisinin ne zaman insan beyni kadar iyi çalışacağı. Bakalım ilerleyen süreçte bu hususta atılan adımlar ve yapılan çalışmalar yapay zekaların daha etkili olmasını sağlayacak mı?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.