Akıllı telefon üreticilerinden OnePlus’ın yeni amiral gemisi 9 PRO modelini özellik ve kalite açısından inceleyeceğiz.
OnePlus 9 Pro‘daki donanım tasarımı, şirketin bugüne kadar tasarladığı en kusursuz, şık telefonu. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere biraz büyük. Benim gibi orta boyutlarda bir telefon kullanmayı seviyorsanız bu cihaz sizi şaşırtabilir. Kişisel olarak 5.9 – 6.1 inç aralığındaki telefonların normal olduğunu düşünüyorum. OnePlus 9 Pro ise tam 6.7″ inç bir ekrana sahip.
Telefonun ön ve arkasındaki cam eğimleri alüminyum kasaya doğru kıvrılan bir tasarıma sahip. Oldukça başarılı bir eğim açısına sahip cihazın yan çerçevelerinin oldukça dayanıklı ve görsel olarak şık göründüğünü söylemek mümkün.
Yan Çerçeveden Galaxy S20 Plus’ı Andırıyor
OnePlus 9 Pro’nun Galaxy S20 Plus’ı andıran klasikleşmiş yan panel tasarımı var. Tuş takımı diziliminde artık tüm markaların bir yenilik yapması gerektiğini düşünüyorum.

Çoğu Android akıllı telefon üreticisinin göz ardı ettiği fakat çok kullanışlı olduğuna inandığım bir detay var telefonda: fiziksel zil sesi anahtarı. Evet iPhone cihazlarında klasikleşen ve büyük kolaylık olan fiziksel telefonu sessize alma butonu OnePlus modellerinin birçoğunda yer alıyor. Yeni bir özellik değil fakat bu özelliğin standartlaşması gerektiğine inanıyorum.
Cihazı test etme şansı olanların bahsettiği bir eksi durum ise titreşimin yeterli seviyede olmadığı. Yani telefon cebinizde titreşimde iken duymak neredeyse zor imiş.
OnePlus 9 Pro, 128 GB’lık modelinde 8 GB RAM ile desteklenen Qualcomm Snapdragon 888 işlemciye sahip. 256 GB modelinde ise RAM miktarı 12 GB’a yükseliyor. Cihaz fiziksel microSD kartı desteklemiyor.
5G’nin hem Sub-6 hem de milimetre dalga (mmWave) stillerini destekliyor, ancak önemli bir uyarı var: telefon onu destekliyor, ancak OnePlus yalnızca taşıyıcı ortağı T-Mobile’dan 5G sertifikası almayı başardı. Kilidi açık olarak satın alırsanız, şu an itibariyle yalnızca T-Mobile’ın 5G ağı ile çalışacaktır. Diğer her şey LTE olacak. AT&T 5G desteği kartlarda hiç görünmüyor ve Verizon’a gelince, OnePlus “5G ağında hem 9 hem de 9 Pro’yu onaylamak için Verizon ile çalışmaya devam ettiğini” söylüyor.
OnePlus 9 Pro Pil ve Şarj Performansı
9 Pro’nun dikkat çeken bir özelliği ise tescilli şarj teknolojisi. Kutu içerisinde 65W’lık bir şarj cihazı var ve telefonu hızlı şekilde şarj edebiliyor. Telefonun 4.500 mAh bataryası bulunuyor. Hızlı şarj özelliğinin bu denli iyi olmasının sebebi ise bataryanın ikiye bölünmüş olmasıdır. Böylelikle şarjı daha da hızlandırmaya yardımcı oluyor.
Ülkemizde 900 TL civarında satılan kablosuz şarj standı Warp Charge’ı aldığınız takdirde ise 25W gücünde şarj edilebilmekte. Pil bölme işlemi yapıldığından 50 W’da şarj etmekle aynı verimi alıyorsunuz. Tamamen şarjın bitik şarja koyulduğunda 45 dakikada tamamen şarj oluyor.
Bu 4,500 mAh pil, tam bir gün ve orta derecede ağır kullanımın yarısı için yeterliydi. Bununla birlikte, OnePlus telefonlar, kullanıma bağlı olarak pil ömürlerinde biraz daha değişken olma eğilimindedir. Bir gününü 4K video çekmek ve işlemciyi oyunlarla zorlamak, onu dört saatten daha az ekranda kalma süresiyle öldürebileceğim anlamına geliyordu.
Dolayısıyla, pil ömrü sınıfının en iyisi olmasa da, OnePlus’ın şarj için ekosistemini oluşturması, diğer telefonlarla yapabileceğimden daha hızlı tamamlayabileceğim anlamına geliyor – tabii ki OnePlus‘ın tescilli şarj cihazlarını kullanmam şartıyla.
OnePlus 9 Pro, pil ömrüne yardımcı olabilecek bir LTPO OLED ekrana sahip.
OnePlus 9 Pro Ekranı
Cihazın dikkat çeken bir diğer özelliği ise 6,7 inç ekranı. Samsung gibi, OnePlus da LTPO tarzı OLED ekran türüne geçiş yapıyor. Bu daha verimli güç yönetimi sağlarken, ekran yenileme hızı üzerinde de ciddi performans sağlıyor.
Ekranda ne yaptığınıza bağlı olarak ekran 120 Hz’den 1 Hz’e kadar kendi kendine değişiyor. Ayrıca belirli oyunlar için ekran dokunma yanıt oranını 360 Hz’de çalışmaya imkan sunan ‘Hyper Touch’ olarak sunmakta. Tam olarak performans testi olmasa da en azından OnePlus böyle olduğunu iddia ediyor.
Ekran çözünürlüğü ise 525 ppi’de 1440×3216. Hem yenileme hızı hem de yüksek çözünürlükte kullanmak pil ömrünü kısaltacaktır. Tabi böyle bir cihaz kullanıyorsanız tam performansta kullanmak her zaman mantıklı geliyor. Ekrandaki renk ayarlarının de oldukça iyi dengelendiğini söylemek mümkün.
OnePlus 9 Pro Kamera Performansı
OnePlus kamera için İsveçli lens üreticisi Hasselblad ile ortaklık yapmış fakat bu ortaklığın kameraya tek katkısı renk ayarlamasını doğru yapabildiği söylenebilmekte. Arayüzde de belirli bir düzenlemeler yapan şirketin fotoğraf kalitesine katkı sağladığı düşünülmüyor.
Bu renk ayarlama etkisinden dolayı biraz itibar kazanacağını düşünüyorum. Tıpkı diğer akıllı telefon markalarının fotoğraflarına bakması gibi, OnePlus da kendi fotoğraflarını geliştiriyor diye düşünüyorum. iPhone fotoğrafları genellikle düz ve nötrdür, rengin sıcak tarafına meyillidir; Piksel fotoğraflar kontrastlı ve mavi; ve Samsung fotoğraflarında canlılık kaydırıcısı maks.
OnePlus 9 Pro’nun görüntü çıktısı çoğunlukla ortada yer alıyor. Maviye yönelir ve daha eşit aydınlatma oluşturmak için kesinlikle gölgeleri kaldırır. Fotoğrafları daha çarpıcı ama bir iPhone’dan elde edeceğinizden daha az doğru.
Kamera sistemi iyidir, ancak bir iPhone 12 Pro Max veya Samsung Galaxy S21 Ultra’dan aldığınız kaliteyle tam olarak kıyaslanamaz. Her ikisi de OnePlus 9 Pro’dan daha pahalı. Çeşitli koşulları oldukça iyi idare ediyor, ancak bazen çekimi oluşturmak için fazladan bir vuruş yapmak gerekiyor.
Ana kamera OIS’li 48 megapiksellik yeni bir Sony sensörü kullanıyor. Pro modunda 12 bit RAW görüntüler çekebilirsiniz (saymaya devam ediyorsanız, geçen yıldan iki bit daha fazladır).
OnePlus 9 Pro Performans ve Oxygenos 11
Telefon kıyaslamalarında sıralamayı kamera performansı çekiyor olsa da cep telefonu fotoğraf makinesi değildir diye düşünenlerin dikkat ettiği performansına bakalım. Donanımsal özellikleri konusunda oldukça başarılı olan cihaz, aydınlık ortam koşullarından etkilenmeyen bir optik ekran içi parmak izi sensörü yer alıyor.
OnePlus’ın Android sürümü OxygenOS olarak adlandırılıyor ve şu anda sürüm 11’de. Şirket, Samsung’un içeriği baş parmağınıza göre küçültme fikrini ödünç aldı ve her zaman açık ortam ekranı için destek ekledi. Animasyon geçişleri takılmadan sorunsuz şekilde işliyor.
OnePlus, onu LG gibi markaların önüne, Samsung ve Google’ın arkasına koyan iki büyük işletim sistemi güncellemesi ve üç yıllık güvenlik güncellemeleri taahhüt etti.
Apple ve / veya Microsoft’tan ödünç alınan bir özellik, widget’larınızı ayrı bir panele yerleştirme yeteneğidir, böylece hızlı bir aşağı kaydırmayla erişilebilen ana ekranınızı kirletmezler