Microsoft Veri Merkezi Su Altına Taşınıyor

Tahmin edileceği üzere Microsoft son derece büyük bir veri alanına sahip. Firmanın aldığı karar ise tüm bu verilerin su altında yani oldukça sıra dışı bir yerde saklanması yönünde. Microsoft veri merkezi artık suyun altında olacak!

microsoft-veri-merkezi-dd

Microsoft’un büyüklüğünü göz önünde bulunduracak olursak firmanın sahip olduğu veri birikiminin de ne kadar büyük olduğunu tahmin edebiliriz. Bunun yanı sıra aynı Microsoft gibi Apple, Facebook ve Google firmaları da ciddi bir kullanıcı sayısına ulaştığı için bu firmaların da veri büyüklüğünü tahmin edebiliriz. Bu durumda da tahmin edeceğiniz gibi tüm bu firmaların ortak sorunu veri depolama alanları.

Bu kadar fazla veriye sahip olan firmalar genellikle verilerini depolamak için karadaki yapılanmaları tercih ediyor ve veriler hava soğutma yolu ile soğutuluyor. Bu hususta Microsoft’un yeni alternatifi ise son derece şaşırtıcı: Microsoft veri merkezi su altına taşınacak!

microsoft-veri-merkezi-deniz-alti-frfrv

Microsoft’un yürüttüğü bu çalışma sonucunda tüm veriler deniz altında kurulacak olan bir veri merkezine yerleştirilecek. 2013 yılından bu yana geliştirme aşamasında olan projenin kod adı ise Project Natick.

Proje hakkında yorum yapan Ben Cutler öncelikle su ve elektriğin yan yana olmasının tehlike yaratacağını ancak zamanla bu fikrin kafasına oturduğunu söyledi. Sonuç olarak bahsi geçen veri merkezi herhangi bir ek ücret olmaksızın soğutulabilecek ve bu durum firma için büyük bir artı olacak.

Ancak su altı Microsoft veri merkezi birçok tehlikeye de neden olabilir. Bunların ilki ise okyanus yaşantısı. Okyanusta yaşayan canlılar için bu veri merkezi oldukça tehlikeli hale gelebilir. Bunun yanı sıra herhangi bir sorun olduğu takdirde suyun altına insanların inmesi de büyük tehlikelere neden olabilir. Şimdilik proje aşamasında olan bu fikrin ne şekilde ilerleyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.