İYS Nedir? Nasıl Kullanılır?
Ticaret Bakanlığı’nın bir hizmeti olan Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi, kısaltılmış adıyla İYS nasıl kullanılır? Alışveriş yaptığınız ya da bir sebeple kullanmak zorunda olduğunuz firmaların sizin iletişim bilginiz olan cep telefonu ya da mail adresinizi kampanya & iletişim amaçlı veri tabanına kaydedip kaydetmediğini gösteren bir uygulamadır.
Ticaret Bakanlığı’nın izinsiz reklam gönderimleri ile çok iyi müdahale ettiğini, konu hakkında izinsiz gönderim şikayetlerini ivedilikle işleme koyduğunu tecrübe eden biri olarak söyleyebilirim. İYS yoluyla kaldırdığınız halde nereden geldi bu dediğiniz diğer tüm reklam amaçlı sms ve aramaları yine şikayet ederek; gönderici firmaya ceza kesilmesini sağlayabilirsiniz. Bu konuda katı olmanızı öneririm.
İYS ile İstenmeyen SMS’ler Nasıl Kaldırılır?
İletim Yönetim Sistemi ile izinsiz sms bildirimlerini kaldırmak için öncelikle E-devlet hesabınızın olması şart değil fakat biz e-devlet yöntemiyle göstereceğiz. E-devlet hesabımıza giriş yapalım.
E-devlet hesabımıza giriş yaptıktan sonra karşımıza çıkan arama kısmına ‘iys‘ yazalım ve ‘Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (Ticaret Bakanlığı)‘ seçeneğine tıklayalım.
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi sayfasına girdikten sonra karşımıza aşağıdaki ekranın gelmiş olması lazım. Yoğunluktan dolayı biraz gecikmeli girebilirsiniz. Girdikten sonra orta ekranın sağ üstünde bulunan ‘Yeni İletişim Adresi Ekle‘ butonuna tıklayarak telefon numara veya numaralarımızı bu şekilde sisteme kaydını gerçekleştirelim.
Açılan ekranda Sözleşme metnini okuyup, onaylayın. Ardından hangi gönderimleri kaldırmak istediğinizi seçin. Telefon numaranıza gelen smsleri mi yoksa e-Posta adresinize gelen reklamları mı kaldırmak istiyorsunuz, seçin. Evet telefon numarası önemli olan.
Seçimi yaptıktan sonra numaraya bir isim verin. Aile fertlerini de ekleyecekseniz ona göre isimlendirme yapın. Alt tarafa telefon numarasını girdikten ‘Devam Et‘ diyerek diğer adıma geçelim.
Telefon numarasının size ait olduğunu doğrulamak için ilgili numaraya kısa süre sonra kod gelecek. O kodu buradaki ekrana girin ve ‘Doğrula‘ butonuna basın.
Evet, ilk numaramızı kaydettik. Bu sizin numara ekranınız. Şimdi ‘Onayları Yönet’ butonuna tıklayarak bize kimlerin mesaj atma, arama izni olduğunu görelim.
Bu liste benim şahsi numara ait. Airfel firmasıyla hiçbir bağlantım olmamasına rağmen onlara izin vermişim. Ekran görüntüsü almadan önce deneme amaçlı izinleri kaldırdığım için Ret gözüküyor. Listeden hangi firmaların izinlerini iptal etmek istiyorsanız sağ tarafta yer alan ‘Onay Düzenle’ butonuna tıklayın.
Evet açılan sayfada ‘Sesli Arama’ ve ‘Kısa Mesaj Gönderim’ adı altında iki seçenekli başlık yer alıyor. Hangi izin türünü reddetmek istiyorsanız ona ‘Ret’ olarak seçin ve ‘Kaydet’ yapın.
Evet, tüm süreç bu şekilde işliyor. www.vatandas.iys.org.tr adresinden giriş yaptığınızda yine telefon numaranızı giriyor ve gelen güvenlik kodunu ekrana giriyorsunuz. Bu ekran daha kullanışlı olmasına rağmen E-devlet sayfasına göre daha yavaş işliyor.
Şuan bu ekranlarda tüm firmalar gözükmeyebilir. Yönetmelik gereğince 150.000 ve daha az sayıda onaylı iletişim adresine (telefon numarası ve eposta adresi sayısı toplamı) sahip olan işletmelerin bu izinleri İYS’ye kaydetmesi gereken son tarih 31 Mayıs 2021’dir. Bu tanıma uyan işletmeleri 1 Haziran 2021’den itibaren İYS ekranlarında görebilirsiniz.
Size en çok hangi firmalarda sms geliyor? Yorum kısmında yazar mısınız?
İleti Yönetim Sistemi ticaret bakanlığının yaptığı en faydalı uygulama olmuş. İYS ile spam sms lerden kurtuldum. Teşekkürler
Teşekkürler yararlı bir sayfa. Rahatsız eden numaralardan kurtuldum
listede olmayan firmalar var bunları nasıl kaldırabilirim iys sisteminde
Merhaba, 1 Haziran itibariyle tüm firmalar sisteme dahil olacaktır. Bu tarihten sonra hepsini silebilirsiniz İYS sisteminden.