Çipli Kimlik Kartı Dönemine Yavaş Yavaş Giriyoruz

Aylar öncesinde hakkında birçok haber duyduğumuz çipli kimlik kartı sistemi için hazırlıklar tüm hızı ile devam ediyor. Son gelişmeler haberimizde!

cipli-kimlik-karti

Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi, gündelik hayatımızda da birçok imkanın var olmasına sebebiyet veriyor. Son zamanların en popüler gelişmesi ise nüfus cüzdanlarının yerine geçecek olan çipli kimlik kartı haberi oldu. Birçok bilgiyi içerisinde aynı anda barındıracak olan bu çipli kimlik kartları hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştıracak.

Gerekli yasal düzenlemeler hususunda artık sonuna gelinmiş olan bu sistemin teknik alt yapısı için yapılan çalışmalar son derece hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu çipli kimlik kartlarının en büyük avantajı sahtecilik, tahrif ve taklit gibi olaylara imkan vermiyor olmaları. Bunun yanı sıra kolay taşınabilir olmaları da bir diğer avantaj. Çipli kimlik kartı içerisinde yer alan biyometrik unsurlar sayesinde de kişiler son derece pratik bir kullanım imkanına sahip olacak.

yeni-cipli-kimlik-kartlari

Şu anda yürütülmekte olan alt yapı çalışmaları sayesinde yerli üreticiler de ortaya başarılı işler koyabiliyor. Buna bir örnek verecek olursak; ODTÜ Teknokent bölgesinde Ar-Ge faaliyetleri sürdürmekte olan UDEA Elektronik’i gösterebiliriz. Milko yani Milli Kart Okuyucu sistemini geliştirmiş olan ve bu sistem sayesinde de bir tasarım ödülü kazanan UDEA elektronik, çipli kimlik kartı alt yapısında da Milko ile son derece önemli bir rol oynayacak.

Biyometrik sisteminden bahsetmiş olduğumuz bu çipli kimlik kartları, Milko sayesinde kişilere özellikle kamusal alanda büyük fayda sağlayacak. Milko, kamunun elektronik imza ihtiyacını karşılaması adına üretildiği için kartı kolay bir şekilde okuyabiliyor ve gereken verileri de dijital ortama hızlıca aktarabiliyor. Ancak şu anda Milko sistemi tam anlamı ile hazır değil. Yine de her geçen gün çalışmalar çok daha ileriye gidiyor ve sistemin kullanıma sunulacağı zaman da gittikçe yaklaşıyor.

yeni-kimlik

Çipli kimlik kartı sisteminde sadece Milko rol oynamıyor. Aynı zamanda TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilmiş olan KEC yani Kart Erişim Cihazı da teknik alt yapı hususunda büyük bir rol oynayacak. Yeni kimlik kartları adına oluşturulmuş olan bu kart okuyucu sistem (KEC) elektronik ortamda hizmet vermekte olan uygulamalar için de kimlik kartının yetkili kurumca verildiğini ve kartın kişiye ait olduğunu elektronik imza alt yapısına bakarak doğrulayacak.

Şu anda hem KEC hem de Milko cihaz sistemleri için hedeflenmiş olan bir üretim sayısı mevcut. Bu sayıya ulaşılması ve gerekli düzenlemelerin yapılması sonrasında da çipli kimlik kartı sistemi için alt yapı çalışmaları sona ermiş olacak. Yeni kimlik kartları ise bu yıldan itibaren 3 yıllık bir plan çerçevesinde kişilere dağıtılacak. Yani kısa bir süre içerisinde alışık olduğumuz nüfus cüzdanları tamamen tarih olacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.