Android Nedir?
Android (Android OS işletim sistemi), kelime olarak pek çok bilim kurgu filminden de hatırlayacağınız üzere insan görünümündeki robotlara verilen bir isimdi. Ancak günümüzde Android Google tarafından geliştirilen ve akıllı cep telefonu piyasasını domine eden, açık kaynak kodlu yazılım yani işletim sistemi olarak kullanılmaktadır ve desteklenen uygulama uzantısı da “.apk”dır.
Milyonlarca kişi tarafından kullanılan bu dev işletim sistemi akıllı cep telefonları ve tabletler üzerinde kullanılmaktadır. Linux tabanlı olan bu özgür ve ücretsiz işletim sistemi her ne kadar açık kaynak kodlu olsa da kodlarının küçük ancak oldukça önemli bir kısmı Google tarafından kapalı olarak tutulmaktadır. İşletim sisteminin Google tarafından ücretsiz olmasının nedeni ise sistemin hızlı bir şekilde gelişmesi, pek çok popüler marka tarafından kullanılması ve bu şekilde Google’ın reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktadır. Google, Android işletim sistemi üzerinde hizmet veren Google Play marketteki uygulama ve oyunlar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır.
Bu işletim sistemi cihazların fonksiyonelliğini genişleten ve uygulamalar yazan oldukça geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Hali hazırda Android için 1 milyondan fazla uygulama mevcuttur. Android uygulamaları çeşitli sitelerden indirilebiliyor olsa da Google Play Store, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler cihazı ilk olarak Google’ın Java kütüphanesi aracılığı ile kontrol ederek Java dilinde yazmıştır.
Open Handset Alliance tarafından 5 Kasım 2007 tarihinde duyurulmuş olan Android, sonrasında 34 adet yazılım, donanım ve telekom firması tarafından tam not almıştır. Linux çekirdeği üzerine inşa edilen bu mobil işletim sistemi, kütüphaneler, ara katman yazılımı ve API C dili ile yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise Apache harmony üzerine kurulmuş Java uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeletinin üzerinden çalışmaktadır. Java kodunu çalıştırmak için de dinamik çevirmeli Android Runtime’dan yararlanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi adına çalışmakta olan programcı-geliştirici çevresine sahiptir. Aynı zamanda Google Android hatası bulan kullanıcılara para ödülü vermektedir.
Android bölümleri
Android sistemi 5 bölümden oluşmaktadır.
Çekirdek: Linux kernelidir. Hafıza yönetimi, güvenlik, ağ yığınları, süreç yönetimi ve sürücü modellerini içermektedir.
Android Runtime: Sanal bir makinedir ve Dalvik Sanal Makinesi’ni de içermektedir. 5.0 ile Dalvik ortadan kalkmış ve ART’ye geçilmiştir.
Kütüphaneler: Web tarayıcı kütüphaneleri, veritabanı kütüphaneleri, ara yüz kütüphaneleri ve grafik kütüphanelerini içermektedir.
Uygulama çatısı: Uygulama geliştiriciler için geniş bir platform sunan kısımdır.
Uygulama katmanı: Doğrudan Java ile geliştirilen uygulamaları içermektedir.