Domain Nedir?
Domain (Alan adı), internet üzerinde kelime ya da rakamların tescil edildiği isimlerdir. Bir nevi internet üzerindeki kimliği temsil etmektedir. Domainler, dns protokolü ile bir hosting hizmetine bağlanarak ip adresleri üzerinden yayın yapmaktadır. Her web sitenin mutlaka bir domaini olmak zorundadır. Aksi takdirde web siteler yalnızca ip adresleri üzerinden çalışabilir ve bu da pek tercih edilen bir sistem değildir.
Domain, kullanıcının ya da firmaların internet üzerindeki kimliği olduğu için internette yer almak isteyen kullanıcıların ilk olarak domain yani internet kimliği satın alması gerekmektedir. Bu noktada alan adının kolay, uygun ve hatırlanabilir olması çok önemlidir. Günümüzde pek çok firma alan adını zamanında almadığı için yüksek meblağlar karşılığında isimlerini satın almak zorunda kalırken bazıları da farklı ve uygun olmayan isimleri almak zorunda kalmıştır.
Domain grupları
Uluslararası domainler: Uluslararası domainler, ABD’den ICAAN konsorsiyumuna kayıtlı olan firmalardan alınmaktadır. Bu domain grubunda ilk başvuran alır kuralı geçerlidir. Dolayısıyla size ya da firmanıza uygun bir domaini, daha önce biri başvuru yapmamışsa üzerine alabilirsiniz. Eğer domain başka biri üzerindeyse yüksek bir ücret karşılığında domaini satın alabilir ya da farklı bir isimde yeni bir domain alabilirsiniz. Uluslararası domainler uzantılarına göre sınıflandırılırken en çok bilinen uzantılar da .com, .org ve .net’tir.
Coğrafi ya da yerli domainler: Bu domainler de tıpkı uluslararası domainlerdeki gibi uzantılara sahiptir ancak elbette arada bir fark vardır. Bu domainlerde tescil edildikleri ülkenin internet takısı domainin sonuna gelmektedir. Örneğin ülkemizde alınan domainlerin sonuna .tr eklenmektedir. Bu domainlerin tescil işlemlerini yürüten kurum ise ODTÜ’dür. Yerli domainler için ilk başvuran alır kuralı geçerli değildir.
Domain uzantıları
Domain uzantıları sayesinde web sitelerin açılma nedenlerine göre özelleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu uzantıları yansıtan kuruluşlar da şu şekildedir:
- com: Ticari kuruluşlar
- net: Çalışma alanı internet olan kuruluşlar
- org: Dernek ve organizasyonlar
- gov: Devlet kuruluşları
- mil: Askeri kuruluşlar
- tv: Televizyon kanalları
- ac: Akademik kuruluşlar
- edu: Eğitim kuruluşları