Wi-Fi Nedir?
Wi-Fi (Wireless Fidelity), Türkçe’de kablosuz bağlantı alanı olarak nitelendirilmektedir. Wi-Fi, akıllı cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, dijital ses oynatıcıları ve video oyunu konsolları gibi cihazların kablosuz şekilde internete bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu cihazların kablosuz internet bağlantısını destekleyip desteklemediğini gösteren Wi-Fi uyumluluk standartları vardır. IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g ve IEEE 802.11n olmak üzere 4 adet uyumluluk standardı mevcuttur ve ürün satın alırken Wi-Fi bağlantı kısmında bu standartlardan bir tanesi görünür.
Wi-Fi standartları
IEEE 802.11: 1997 yılında IEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisler Enstitüsü) tarafından tasarlanmış olan ilk Wi-Fi standardıdır. Bu standardın desteklediği en yüksek transfer hızı 2 Mbit/sn’dir. Ancak bu standardı kullanan cihazlar 10 yılı aşkın bir zamandır üretilmemektedir ve dolayısıyla IEEE 802.11 günümüzdeki cihazlar ile uyumlu değildir.
IEEE 802.11a: 1999 yılında tasarlanmış olan IEEE 802.11a standardı 5 GHz bandında işlev göstermektedir. IEEE 802.11 standardından sonra meydana gelen bu bant değişikliği, sinyal karışıklığını daha aza indirgemek adına yapılmıştır. Zira kablosuz ev telefonlarından bebek telsizlerine kadar pek çok cihaz o dönemde aynı bandı kullanmaktaydı ve bu nedenle bazı şartlarda sinyal sorunları meydana gelebilmekteydi.
54 Mbit/sn aktarım hızını destekleyen bu Wi-Fi standardı selefinden çok daha hızlıydı. Başarılı görünen, sinyal karışıklarını engelleyen ve ciddi anlamda bir hız artışı sağlayan bu standardın bir de dezavantajı vardı. Bu standart çevresindeki obje ve duvarlardan çok etkilendiği için kapsama alanı son derece düşüktü.
IEEE 802.11b: 1999 yılında geliştirilen bu standardın IEEE 802.11a standardından tek farkı 2,4 GHz bandında kalmasıdır. 11 Mbit/ sn veri aktarım hızına sahip olan IEEE 802.11b, 802.11a standardına göre her ne kadar düşük bir hızda olsa da Wi-Fi standardının gelişerek yaygınlaşmasını sağlayan temel standart şüphesiz ki 802.11b olmuştur.
IEEE 802.11g: 2003 yılında geliştirilmiş olan bu standart, 2,4 GHz bandını kullanıyor olsa da erişilebilir aktarım hızının 54 Mbit/sn’ye ulaşmasını sağlamıştır. Bunun sonucunda ise hızlı bir şekilde seleflerinin yerini almış ve zamanla en yaygın standart haline gelmiştir. Hatta günümüzde de en yaygın olarak kullanılan standart IEEE 802.11g’dir.
IEEE 802.11n: En son geliştirilen Wi-Fi standardı 802.11n’dir. 2009 yılında kullanıma sunulan bu standart yavaş bir şekilde yaygınlaşmış olsa da günümüzde üretilen pek çok dizüstü bilgisayar ve modem bu standardı desteklemektedir. 802.11n, hem 2 hem de 5 GHz bantlarına uyum sağlayabilmekte ve çoklu bant kullanımını da desteklemektedir. Bu standardı kullanan bir cihaz 4 banda kadar kullanım imkanı sunabilmektedir. Bu da ulaşılabilecek azami hızın 600 Mbit/sn olduğunu göstermektedir.
Wi-Fi ne işe yarar?
Günümüzde Wi-Fi bağlantısını kullanan cihazlar her gün artış göstermekte ve bu şekilde cihazlar kablolardan uzaklaşmaktadır. Bu sayede yaşanan kablo karmaşaları da sona ermekte ve akla gelebilecek her taşınabilir cihaz üzerinde bu bağlantı türü kullanılmaktadır. Her gün kullandığımız cihazların yanı sıra yazıcılardan dijital fotoğraf makinelerine kadar pek çok cihazda Wi-Fi bağlantısı mevcuttur.
Taşınabilir cihazların kablosuz olarak internete erişmesini sağlayan Wi-Fi bağlantısı, kablosuz erişim noktalarına ve cihazın desteklediği IEEE 802.11 protokolüne bağlı olarak 2.4 GHz ya da 5 GHz radyo frekansında gerçekleşir. Veriler, CSMA/CA (Carrier sense multiple access with collision avoidance) protokolüne uygun olarak gönderilip alınır. Bu şekilde paketlerin iletimi esnasında hataların oluşması sorununa çözüm getirilir.
Wi-Fi bağlantısının kullanım alanlarından bahsedecek olursak; genel olarak bu bağlantı türü ev ya da iş yerlerinde kullanılan taşınabilir cihazlar için tercih edilir. Bunların yanı sıra kamuya ait olarak da sunulabilen Wi-Fi bağlantısı, restoran, kafeterya, otel ve havaalanları gibi noktalarda da kullanılır. Bu bağlantı türünün kullanım alanları birkaç metrekarelik olabilirken aynı zamanda birkaç milkarelik de olabilir.
Wi-Fi uyumluluk sorunları
Aynı Wi-Fi standartlarını kullanan cihazların arasında bağlantı kurma esnasında, standartlara bağlı olan bağlantı sorunları yaşanmaz ve kullanılan standardın hızlarına da erişilebilir. Ancak farklı standartları kullanan cihazların arasında bağlantı kurulduğu takdirde beklenmeyen sorunlar ve engeller ile karşılaşmak mümkün olabilir.
Bu noktada IEEE 802.11a standardı 5 GHz bandında çalışan tek standart olduğu için IEEE 802.11b ve IEEE 802.11g standartları ile bağlantı kuramaz ancak IEEE 802.11n standardı ile uyum sağlar. IEEE 802.11b sadece IEEE 802.11a ile uyum sağlamazken, IEEE 802.11n standardı ise her iki bandı da desteklediği için kullanılan tüm Wi-Fi standartları ile bağlantı kurabilir.
Her ne kadar Wi-Fi standartları birbiriyle uyumlu tasarlanmış olsa da bazı beklenmedik sorunlarla karşılaşmak mümkündür ancak durum düşünüldüğü kadar kötü değildir. Özellikle en güncel standart olan IEEE 802.11n’nin günümüzde kullanılan bütün standartlar ile uyumlu olduğunu düşünecek olursak, tek yapmanız gereken şey cihazdaki uyumluluk modunun aktif olup olmadığını kontrol etmek olacaktır.