VPN Nedir?
VPN (Virtual Private Network), Türkçe’de de Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir. VPN ile ağlara uzaktan erişim sağlamak mümkün hale gelmektedir. Bu bağlantı türü sanal bir ağ uzantısı oluşturmaktadır ve bu nedenle de ağa fiziksel bir şekilde bağlıymış gibi görünmektedir. Yani VPN, internet üzerinden başka bir ağa bağlanmak adına kullanılabilen bir bağlantı çeşididir.
Basitçe bu konuya değinecek olursak; VPN bağlantısı internet üzerinde kurulu olan bilgisayarlar grubundan meydana gelmektedir. Bu özel bilgisayar ağı sayesinde yerel bir ağ bağlantısına fiziksel olarak erişemeyen kişiler ağ kaynaklarına erişebilmektedir. Ancak VPN yalnızca yerel ağlara erişmek için değil aynı zamanda güvenilmeyen ağlara bağlantı sırasında bağlantıyı şifreleyerek güvenli bir hale getirmek için de kullanılabilmektedir. Bu şekilde de kullanıcılar ülkelerin kısıtlamalarından yani IP ve yasaklı web site engelleri gibi durumlardan kurtulmaktadır.
VPN bağlantısı sayesinde şifre ile güvenlik sağlandığı için alınan ve gönderilen tüm veriler de şifrelenmektedir. Bu sayede de meraklı gözlerden kurtulmak mümkündür. Yani VPN ile bağlandığınız ağlarda başkaları neler yaptığınızı göremez.
Günümüzde iki çeşit VPN bağlantısı bulunmaktadır:
1) Uzaktan erişim VPN
Bu bağlantı seyahat sırasında ofisinde olamayan ya da evinde çalışan kişilerin internet üzerinden özel ağda yer alan sunucuya erişme olanağı sunmaktadır. Burada VPN, istemcisi ile uzaktan erişim sunucusu arasındaki noktadan noktaya bağlantıdır. Bunun yanı sıra veriler özel bir ağdan gönderiliyor gibi göründüğü için de ortak ağın gerçek alt yapısı bir önem ifade etmemektedir.
2) Siteden siteye VPN
Bu bağlantı ise farklı kuruluşlar ya da darklı ofisler arasında ortak bir ağ üzerinden tamamen güvenli bir şekilde iletişimi sağlamamaktadır. VPN, uzun mesafeler arasında iletişimi sağlayabilen WAN adı verilen ağ çeşidi gibi çalışmaktadır. Bu ağlar internetten verileri bir yönlendirici sayesinde diğer bir yönlendiriciye aktarır ve yönlendiricilere bağlı olarak da VPN veri bağlantısı olarak işlev görmektedir. Siteden siteye VPN de özel bir ağın iki kısmını birbirine bağlamaktadır. VPN sunucusu bağlı olduğu ağlara bağlantı imkanı sağlarken, yanıtlayan sunucu veya yönlendirici yani VPN sunucusu, yanıtlayan yönlendiricinin yani VPN istemcisinin kimlik bilgilerini doğrulamaktadır. Bu şekilde karşılıklı doğrulama sağlanmaktadır.
Tüm bunları okuduktan sonra elbette neden herkesin VPN bağlantısını tercih etmediğini düşünebilirsiniz. Günümüzde iyi, kesintisiz ve hızlı bir VPN hizmeti alabilmek içni genellikle ücret ödemeniz gerekmektedir. Bağlantı farklı bir bilgisayar üzerinden yönlendirileceği için çoğu zaman normal internet bağlantınız kadar hızlı bir bağlantı elde edemeyebilirsiniz. Ancak tüm bu sorunları aştığınızda VPN bağlantısının eksiden çok artı sunduğunu göreceksiniz.