Amerika’nın önde gelen milyarder iş adamlarından biri aynı zamanda da mucit olan Elon Musk, ulaşım teknolojisinde adeta çığır açacak bir başka proje üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda. En yeni teknolojiler kullanılarak geliştirilecek olan beşinci ulaşım aracı, yolcu taşımacılığını hava basınçlı tüplerde yer alan kapsül oluşumu ile sağlayacak.
Bilim ve teknolojinin birbirlerine paralel ilerlemesi hayata büyük kolaylıklar ve yenilikler katmakta. Bunlar arasındaki en önemli ve yeni gelişmelerden biri ise, çalışmaları başladığı duyurulan yeni ulaşım aracı üretimi projesi olarak gündemde yer almakta. Otomobil sektöründe olduğu kadar, uzay taşımacılığı, deniz, kara, hava ve demiryollarındaki tüm çalışmalarının ardından söz konusu olan firma sahibi Elon Musk’ın şimdiki projesi beşinci ulaşım aracının, Hyperloop olarak isimlendirildiği belirtildi. Kapsüllerden oluşacak bu sistem, fırlatılarak ulaşımı sağlayacak. Fırlatmayı sağlayabilmek için bu kapsüller, hava basınçlı tüpler içerisine yerleştirilecek.
Şirketin verdiği bilgiler doğrultusunda, Hyperloop yapım aşaması için gereken çalışmalar, Nevada Çölü/Las Vegas’da 4.8 kilometrelik bir test yolu ile geçtiğimiz günlerde henüz başladı ve tamamlanması 1 yılı bulacak. Yepyeni teknoloji ile geliştirilecek olan ve belki de yıllardan beri üzerinde durulan uzay çağı kavramına insanlığı bir adım daha yakınlaştıracak olan bu yeni ulaşım sistemi sayesinde, 45 dakikadan bile az bir sürede, 560 kilometrelik yol kat edilebilecek. Proje aşamasındaki beşinci ulaşım aracı projesi için öngörülen hız değeri ise 1126 kilometre.
Hyperloop çalışmalarının başlayabilmesi için hazırlanan test yolu firmanın kararlılığını ve büyük yatırım gücünü ortaya koyarken, beşinci ulaşım aracı olarak kabul edilecek Hyperloop için rakipler ile mücadele büyük bir önem taşımakta. Hyperloop üretilirken, her ne kadar teknolojik gelişmelerin var olan bütün imkânlarından faydalanılsa da, şuan da Şangay’da mevcut olan Maglet Treni’nin 500 kilometre hız yapabildiği, bunun yanı sıra havayolu araçlarında da yolcu uçaklarının 926 km/saat hıza ulaşabildiği günümüzde firmanın bu alanda dünya çapında da son derece güçlü rakiplerin varlığını gözler önüne serilmekte. Eğer bu proje hayata geçirilebilirse, insanlık üstün bir teknoloji sistemi ile yaratılmış bir ulaşım aracına sahip olacak ve kapsül içerisinde seyahat ederek, bambaşka bir yolculuk deneyimi yaşayacak.