Güneş enerjisi panelleri kullanılarak üretilen çevreci uçak Solar Impulse’un hedefi dünyayı turlamaktı ve geçtiğimiz günlerde bu turun yarısını tamamlamayı başardı!
Sadece güneş panellerinin kullanıldığı, herhangi bir fosil yakıt ya da çevreye zararlı hiçbir şeyin kullanılmadığı çevreci uçak Solar Impulse, bundan önce 118 saat uçarak 5 günlük ve 7200 kilometrelik mesafe kat ederek rekor kırmıştı. Güneş enerjisi panellerinin depoladığı enerji sayesinde geceleri de uçabilen Solar Impulse 2 uçağı çalışmaları psikolog Bertrand Piccard ve İsviçreli mühendis Andre Borshberg tarafından yürütülüyor. Uçağın bu rekorundan sonraki hedefi Amerika, Avrupa ve Atlantik’i geçerek gerçek bir dünya turu yapmaktı ve birkaç gün önce bu da başarılı bir şekilde gerçekleşti.
Üzerindeki 17 bin güneş paneliyle sıfır emisyonla uçabilen Solar Impulse 2’ye çevreci uçak denme sebebi bu özellikleri. Yakıt kullanmadan, sadece güneş enerjisi ile bunu başarması gerçekten dünya genelinde büyük ses getirdi ve Amerika kıtasındaki ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Solar Impulse 2, Amerika’nın Kaliforniya Eyaletinden, Mountain View şehrinden 2 Mayıs tarihinde havalandı. Uçuşunun 16. Saatinde Arizona Phoenix’e iniş yaparak, dünya turundaki 10 etabını tamamlamış oldu.
Uçağın pilotları aynı zamanda çalışmalarını da sürdüren psikolog Piccard ve mühendis Borshberg idi ve 10. Etabı tamamlarken uçağın pilotluğunu da Borshberg yaptı. Çevreci uçak, 10.etabını 1113 kilometrelik yolculuk yaparak tamamladı. Solar Impulse 2, güneş ışığının yeterli olduğu zamanlarda panellerdeki lityum bataryalarda enerji depolanmasını sağlayarak geceleri de 12 saate varan yolculuklara imkân sağlıyor.
Solar Impulse 2 uçağının şu ana kadar ki başarıları ise Abu Dabi, Umman, Hindistan, Japonya, Çin, Myanmar, Hawaii etaplarıydı. Dünya turuna 5 Mart 2015 ‘te başlayan uçak, güneş enerjisiyledolaşan ilk uçak sıfatına da sahip olduğu gibi Andre Borshberg ve Bertnard Piccard bu uçakla dünya turu yapan ilk pilotlar olacak.