Isıtma aydınlatma sistemlerinde kullanmaya alıştığımız güneş panellerini artık sokaklarda görmek mümkün olacak. Sağladığı enerji tasarrufuyla çevreci ve ekonomik olan güneş enerjisi, Fransa’da sözü geçen güneş panelleri ile kullanılacak. Eğer bu yöntemden başarılı sonuçlar elde edilirse, dünya genelinde kullanılması için çalışılacak ve bu sayede gelecek nesillere daha verimli bir çevre bırakılabilecek.
Güneş enerjisinin yeryüzüne ulaşma süreci fizyon tepkimeleriyle gerçekleşir. Bu fizyon tepkimelerinde hidrojen helyuma dönüşür ve yeryüzüne ulaştığında güneş panelleri sayesinde ısınma ve aydınlatma sistemlerinde kullanılır. Buradan yola çıkılarak planlanan yollara güneş paneli döşenmesi, Fransa’da büyük ses getiren olaylardan biri oldu. Fransa Çevre Bakanı yaptığı açıklamada foto voltaj panellerinin 5 yıl içinde bin kilometre uzunluktaki karayollarını kaplayabileceğini belirtti.
Yollara döşenecek voltaj panelleri sayesinde, trafikteki araçlardan enerji üretilmesi sağlanacak. Bu çalışmalar aynı zamanda yeşil enerjiyi sağlamak, çevreyi korumak ve yaşanabilir çevreyi geleceğe taşıyabilmek adına büyük önem taşımakta. Şimdilik sadece karayollarında kullanılması planlanan voltaj panellerinin, daha sonra sanayi yolları ve otoparklarda da kullanılması da ihtimaller arasında.
Yaya trafiğinin fazla, araç trafiğinin az olduğu bölgelerde yer alacak voltaj panellerinin oluşturacağı enerji, araçların trafikteyken gölge yapıp çalışmaların verimsiz olmasını önleyerek, diğer yerlerde ortaya çıkabilecek enerji açığını da kapatmaya yarayacak. Çalışmanın hayata geçirilmesi söz konusu olursa, Fransa’da sadece bin kilometrelik yolun güneş panelleri ile kaplanması, bir yıl içinde 5 milyon kişinin harcadığı enerjiyi karşılayabilecek kadar fazla olacak. Bahsedilen bu oran ise Fransa nüfusunun yaklaşık olarak yüzde sekizini oluşturmakta.
Avrupa Birliği’ndeki ülkelerin toplam karayolu uzunluğu 10,5 milyon kilometre ve Almanya’da da kullanılabilecek elektrik üretebilecek yolların uzunluğu 650 bin kilometre. Fransa’da gündeme gelen bu haber ise sadece kendisiyle sınırlı kalmayıp, kısa sürede yayılacağa benziyor. Ancak güneş panelli yolların dezavantajları da mevcut.
Bazı uzmanlara göre, güneş panellerinin çatı sistemlerindeki gibi ısıtma ya da aydınlatma sistemlerinde kullanılırken 30 derece açıyla döşenmesi yerine yatay döşenmesi verimi azaltacak. Aynı zamanda bu panellerin araçların ağırlıklarını taşıyabilecek yapıda olması ve temiz tutulması çok önemli ve birçok uzmana göre cam paneller yollarda kullanılmaya ve bu gibi risklerle baş etmeye dayanıklı değil.
Neyse ki Fransa’da üretilen paneller birden fazla kattan oluşmakta ve özel kaplamayla korunmakta. Bu sayede lastik kavramasına da elverişli olacak. İçeriğindeki kimyevi bir madde yardımıyla da paneller kir zerreciklerini yok edip temiz kalabilmekte. Yağmur suyu da panellerin temizlenmesinde etkili olacak.
Bu ürünün bir benzeri daha önce Hollanda’da kullanılmıştı ve bisiklet yollarına döşenen voltaj panelleriyle 3 bin kW elektrik üretilmesini 70 kilometrelik bisiklet yollarıyla sağlamayı başarmıştı. Güneş panellerinin gelecek zamanlarda yollarda yer alması, güneş enerjisinin yenilenebilir enerji kaynağı olması sayesinde oldukça verimli olacağı ve ihtiyaç olan tüm elektriği dahi karşılamaya yeteceği biliniyor.