Akıllı Gözlük Engelsiz Hackathon’da Birinci Oldu

Hayatı kolaylaştırmak adına yapılan teknolojik yeniliklerin engelli kişilerin de düşünerek yapılması son derece önemli olduğundan, son zamanlarda ülkemizde de yapılmaya başlanan Hackathon etkinliği, Engelsiz Hackathon ismiyle organize edildi.

akıllı gözlük 2

Dünya çapında sıklıkla düzenlenen ve son yıllarda ülkemizde de görmeye alıştığımız Hackathon etkinliği, bir tema belirlenerek ya da katılımcıların özgür fikirleriyle katıldığı bir fikir yarışı olarak tanımlanabilir. Yaklaşık 48 saat süren bu etkinlik kapsamında katılımcılar, geliştirdikleri yazılım ürünlerini takım halinde ya da bireysel olarak sunarak, rekabet içerisinde bulunmaktalar. Bugüne kadar diğer ülkelerde de gerçekleştirilen bu etkinlik kapsamında son derece başarılı fikirlerle karşılaşılmış ve internet devi girişimlerinin buralardan adını duyurmuş olduğu bilinmekte.

hackathon

Ülkemizde de Young Guru Academy ve Vestel iş birliği ile gerçekleştirilen Engelsiz Hackathon, sosyal girişimcilik yarışması kategorisinde katılımcılarını ağırladı ve en başarılı olanı ödüllendirdi. 7-8 Mayıs tarihlerinde Vestel sponsorluğunda düzenlenen etkinlikteki en iyi proje ve geliştirmeler Vestel City tarafından üretim desteği alma hakkı kazandı. Etkinlik görme engelli kişilerin günlük ihtiyaçlarına somut çözümler bulmak adına düzenlendi ve 60 kişilik, 17 ekip görme engelliler adına son derece başarılı projeler sergiledi. Jüri tarafından belirlenerek ilk 3’e giren projeler şu şekilde:

ITC takımı, görme engellilerin hayatının kolaylaştırılması adına akıllı gözlük tasarlayarak projeleriyle birinci olmayı başardı. Bu takım tarafından tasarlanan akıllı gözlük, çevredeki cisimlerin sesli şekilde algılamasını sağlıyor. Akıllı gözlüğün çeşitli sensörleri sayesinde, çarpma ve mesafe uyarısı veriyor ve bu sayede görme engelli kişilerin çevreyle iletişim kurmada zorluk çekmemelerini, kendi başlarına hareket edebilme kabiliyetini artırma imkânı sunuyor.

akıllı gözlük

BETIM.co ekibi tarafından tasarlanan proje, daha önce Facebook’ta da bir benzeri yapılarak, görme engellilerden çok iyi geri dönüşler alan, fotoğrafları betimleyerek veri tabanında toplanmasını sağlıyor. Ekip, bu fikriyle yarışmada ikinci oldu.

Üçüncü olan firma Rengarenk, görme engelli kişiler için renkleri sesle algılayabilmelerine yardımcı olacak bir teknoloji fikrini katılımcılara sundu. Firma bu teknolojiyi kullanıcılara bir yüzük yardımıyla sunmayı hedefliyor.

akıllı gözlük 3

Engelsiz Hackathon etkinliğinde ilk üçe giren bu takımların dışında yer alan diğer projelerse şu şekilde:

Yadotek: Proje tasarımı, marker kalemlere elektronik giydirme yaparak, bluetooth aracılığıyla tahtada yazılan bilgileri telefon ya da bilgisayarlara aktarabiliyor.

EngelSizsiniz: Proje, toplu eğitimde engelli olmayan ve görme engelli kişilerin aynı sınıfta eşit imkanlarda eğitim almasını amaçlayarak, öğretmenin yazdığı bilgileri sesli olarak aktarıyor.

Happy Studio: Yemek menüsü ya da kitap sayfası gibi fotoğrafı çekilen metinlerin sesle aktarılmasını sağlıyor.

Üçnokta: Beyaz eşyalar, uzaktan görüntüleme ya da sesli yönlendirmeyle çalışabiliyor.

Forama: Mobil oyun esnasında, kulaklıktan gelen sesleri yorumlayarak, ekranı hareket ettiriyor.

AFB: İlaç prospektüslerinde ya da ürün kataloglarında yer alan barkodu okuyarak, içeriğindeki bilgilerin sesli olarak aktarılmasını sağlıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.