Dünya üzerinde 10 milyondan daha fazla Android cihaz kullanıcılara fark ettirmeden zararlı yazılımlar ile çalışıyor. Bunun faturası ise kullanıcılara ağır bir şekilde geri dönüyor ve virüs kötü sonuçlar doğurabiliyor. İşte detaylar!
Artık her şeyin dijita ortama aktarılabiliyor oluşu güvenlik açısından da endişe duyulmasına neden oluyor. Tüm sırlarımızı bilen akıllı cep telefonlarımızı bir başkasına verirken birle tereddüt ediyoruz. Biz bu kadar hassas davranırken HummingBad adlı zararlı yazılım bize fark ettirmeden her şeyimizi satıyor!
Check Point adlı bir siber güvenlik firması, bu zararlı yazılımın 10 milyondan daha fazla cihaz üzerinde etkili olduğunu ifade ediyor. İşin ilginç tarafı ise HummingBad adı verilen bu zararlı yazılımın Yingmob firması çalışanları tarafından yazılmış olması. Çin’de reklam analizleri ile uğraşan Yingmob, multi-milyon dolarlık büyük bir firma.
HummingBad, Android işletim sistemi ile çalışan cihazların kök dizinlerimi rootkit aracılığı ile ele geçirebiliyor. Eğer bunu başaramazsa da sahte güncelleme bildirimleri ile kullanıcıy kandırmaya çalışıyor ve böylece yönetici yetkileri sağlamak istiyor.
Virüs milyonlarca dolar kazandırıyor
Kullanıcı, cep telefonunun kontrolünü bu yazılıma verdiği anda zararlı yazılım izin istemeden reklamlara tıklıyor ve uygulama indiriyor. Bu şekilde virüs reklam gelirlerini artırıyor ve yaratıcılarına da aylık 300 bin dolarlık bir gelir sağlıyor.
Bu yazılımı oluşturan ekip, ele geçirdikleri cep telefonlarındaki bilgileri de satıyor. Sağlanan verilere göre 85 milyon akıllı cep telefonu Yingmob’un uygulamalarını hali hazırda yüklemiş durumda. Ancak ilginçtir ki yüklenen bu uygulamaların çok azı zararlı yazılım barındırıyor. Çin’de 1.6 milyon, ABD’de 280 bin ve Hindistan’da da 1.35 milyon civarında cep telefonu virüsü taşıyor.
Check Point virüsü Şubat ayında keşfetmiş ve o zamandan veri de takip halinde. Virüsün sorumlusu olarak gösterilen ekip ise Yingmob’un 25 kişiden oluşan Okyanus Ötesi Yazılım Ekibi.