Daha ucuza mal edilebildiği için elektronik aletlerin özellikle de cep telefonların yurtdışından getirilmesi ülkemizde de oldukça yaygın ancak bu konuda dikkatli olmayan kişiler IMEI numarası hakkında bazı sorunlar yaşayabiliyor. Yurtdışından telefon siparişinde risk almamak için bazı püf noktalar ile bilinçlenmek gerekiyor.
Diz üstü bilgisayar ve cep telefonları gibi cihazların sahip olduğu bir IMEI numarası mevcuttur. IMEI numarası, bu cihazların seri numarasıdır. Bu numara telefonun çalınması ya da kaybolması durumunda, nerede olduğunun öğrenilmesi gibi birçok konuda işe yaramaktadır. Bu nedenle özellikle yurtdışından getirilen elektronik cihazlarda bu konuya dikkat edilmesi çok önemlidir.
Çalındığı ya da kaybolduğu zaman ulaşılması için, cep telefonlarının ülkeye giriş yaptıktan sonra kayıt altına alınmasında IMEI numarası önemli bir zorunluluktur. Bunun için ise yapılması gereken işlem son derece kolaydır. Kullanıcının sadece *#06#’yı tuşlaması yeterlidir ve bu sayede IMEI numarası öğrenilebilir. Yurt dışından getirilen cep telefonlarına yapılması gereken işlemlerin tüm detaylı halleri ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan öğrenilebilmektedir. Gözden kaçırılmaması gereken en önemli bilgi ise, yurt içine giriş yapan telefonların IMEI numarası alıp kayda alınmaları için 120 günü vardır. Aksi takdirde kullanıcının telefonu kayda alınamayarak, iletişime kapatılacaktır.
Bu durum cep telefonları için geçerli olduğu gibi diğer yurtdışından gelen elektronik cihazlar için de gereklidir. Kayıt işleminin tamamlanabilmesi için, kişinin IMEI numarasını öğrenmek dışında yapması gereken bir şey daha vardır. Cihaz sahibi, kayıt için gereken tüm evraklar ile beraber e-devlet üzerinden başvuru yapmalıdır. Buradan yapılan başvuru sonrasında 138.50 TL’lik harç ücretinin yatırılması ve işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu işlemlerin hepsi elektronik ortamda yapılıp halledilebiliyor. Bu nedenle kişinin sadece e-devlet üzerinden giriş yapmasının dışında hiçbir işlem yapmasına gerek kalmıyor.
IMEI kaydının yaptırılması için kullanıcıya ait pasaportun herhangi bir cihaz için son iki yıl içerisinde kullanılmamış olması ve Türkiye’ye gelmesinden itibaren 1 ayın dolmamış olması gerekmektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın şu anki düzenlemesine göre kişinin 2 yıl içinde 1 kez cihaz getirme hakkı bulunmaktadır. Aynı zamanda herhangi bir suça karışmamak adına, yasal olmayan durumlarla karşılaşmamak için pasaportun cihazın işletilmesi için kullandırmasından kaçınılması gerektiği söylenmektedir. Bu durumda karşılaşılacak sorun ve cihazın suç kabul edilebilen bir olaya karıştığı görülürse sorumluluğu pasaport sahibine aittir.