OpenGL Nedir?
(Open Graphics Library – Açık Grafik Kütüphanesi), Silicon Graphic Inc. tarafından geliştirilmiş donanımların desteğini kullanarak 2D ve 3D grafikleri ekrana çizdirmek amacıyla kullanılan grafik uygulama ve geliştirme arabimidir. Bir başka deyişle kitaplıktır. Geliştiricilere grafik donanımını yönetme şansı verir. İşletim sisteminden ve işletim sisteminin çalıştığı platformdan bağımsızdır. Windows, Linux, MacOS ve Solaris işletim sistemlerinde yaygın olarak ve başta Playstation 3 olmak üzere bazı oyun konsolları tarafından da desteklenir. Donanımsal kısmında SGI, ATI, Intel ve Nvidia gibi büyük üreticiler ekran kartlarındaki yonga setlerinde OpenGL desteği sunmaktadır.
OpenGL kullanan bir yazılımı, işletim sisteminizde çalıştırmanız için öncelikle işletim sisteminizde programın çalışırken kullanacağı işlevleri içeren kitaplığın bulunması gerekiyor. Bu kitaplıkların yazılım dilindeki adı “runtime-library”dir. Türkçesi ise çalışma anı kitaplığıdır. Birçok programlama dilinde OpenGL kütüphanesinden yararlanılabilir. Bunlardan bazıları; Ada, C, C++, C# (SharpGL adı verilen sınıflar sayesinde), Fortran, Python,Perl ve Java programlama dilleri kullanılarak OpenGL kitaplığından faydalanılabilir.
İlk defa 1992 yılında tasarlanan standart günümüze erişinceye dek geliştirilmiş ve nihai olarak 4.4 sürümüne ulaşmıştır. Birçok alanda kullanılan bir API olması ve yazılımların içerisinde çoğunlukla DirectX‘in yanı sıra OpenGL desteğinin de verilmesi nedeniyle OpenGL grafik dünyasında artık reddedilemeyecek bir standart haline gelmiştir.
OpenGL Nerelerde Kullanılır?
OpenGL uzun bir süre boyunca CAD, sanal gerçeklik, bilimsel ve bilgisel görselleştirme çalışmaları, uçuş simülasyonları ve elbette video oyunları içerisinde kullanılmaktadır. OpenGL’den yazılımcılar geliştirme aşamasında faydalanırken biz kullanıcılar da kullandığımız yazılımlarda faydalanıyoruz. OpenGL’i kullanarak donanımımızın yazılımla tam ve doğrusal hareketini sağlıyor ve böylece yüksek performans elde etmeye çalışıyoruz.