TFT Nedir?
TFT (Thin Film Transistor), her pikselin 1 ila 4 transistör tarafından kontrol edildiği bir LCD düz panel ekran türüdür. Bu teknoloji bütün düz panel teknikleri arasında en iyi çözünürlüğü sağlamaktadır ancak aynı zamanda oldukça pahalıdır. TFT teknolojisi ile üretilmiş olan bir ekran, sıvı kristal yani LCD ekrandır. Özellikle dizüstü bilgisayarlar üzerinde yaygın olarak kullanılan bu teknolojide her piksel için bir transistör mevcuttur.
Son dönemde son derece popüler olan AMOLED ekranlar da TFT katmanı içermektedir. TFT teknolojisinin en faydalı yönü ise şüphesiz ki ekrandaki her bir piksel için ayrı bir transistör kullanıyor olmasıdır ve bunun farkını AMOLED ekranlarda görmek mümkündür. Üstelik her transistör küçük olduğu için kontrol etmek için gereken ücret de düşük olacaktır.
TFT ekranların kullanıldığı ürünler
TFT ekranlar şüphesiz ki görüntünün çok daha etkili bir şekilde yansımasını sağlayacak ekran türleridir ve pek çok teknolojik ürün üzerinde kullanılabilmektedir. Bu ekranların kullanıldığı ürünler arasında bilgisayar monitörleri, televizyonlar, cep telefonları, AMOLED ekranlar, dijital fotoğraf makineleri, portable televizyonlar ve radyografi uygulamaları yer almaktadır.
TFT ve LCD ekranlar nasıl çalışır?
LCD TV’lerde ve LED TV’lerde aynı panel kullanılmaktadır. Aralarındaki fark ise sadece paneli aydınlatmak için birinde floresan lamba, diğerinde de sıra sıra LED lamba kullanılıyor olmasıdır. Arka aydınlatmanın dışında panelin çalışması standart LCD TV’ler ile aynıdır. LCD hücreleri ışık üretemediği için arka ışığa ihtiyaç duyarlar.
Standart LCD TV’lerde arka aydınlatma için kullanılmakta olan floresanlar vardır. Bunların yaydığı beyaz ışık, ışık filtresi ve ışık yayıcı sayesinde bütün ekrana eşit bir şekilde dağıtılır. Ekran ise binlerce hücreden oluşmakta ve hücrelere gerilim uygulanarak materyal yapıları değiştirilmektedir.
Likit kristal yapıya erişen ışık, likit kristallerin enerjilenmesi ile ortaya çıkan konumları sonucunda ışığı tamamen geçirir, belli bir miktarı geçirir ya da hiç geçirmez. İşte bu geçirgenliği kontrol eden de TFT yapısıdır. LCD ekranın içindeki bu yarı iletken anahtarlar, likit kristallerin ışığı kontrol altına almasını sağlar ve tıpkı bir perde gibi davranmalarına sebep olur.
Arkalardaki lambalarda oluşan beyaz ışık renk filtrelerinden geçer ve geçtiği filtrenin rengini alır. Burada kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç farklı renk filtresi yer almaktadır. Bu renklerin karışımı ile insan gözünün görebildiği ışığın çok büyük bir bölümü elde edilir. Yani arka ışık pek çok renk filtresinden geçerek renkli bir görüntü oluşmasını sağlar. TFT yapısı bir zar gibi ekranı kaplar ve görüntünün eşit şekilde yayılmasını sağlar.
LED aydınlatmanın avantajları
LED TV’lerde floresanlar yerine LED dizileri kullanılmaktadır. LED ile yapılan arka aydınlatmanın en büyük avantajı ise ince panel üretimine imkan tanımasıdır. Bunun yanı sıra floresan lambaların ihtiyaç duyduğu inverter kartı da LED aydınlatmalar ile tarihe karıştığı için hem televizyonlar ultra ince hale gelmiş hem de ürünlerin maliyeti düşmüştür.
TFT teknolojisinde tercih edilen LED ışıkların bir diğer avantajı ise şüphesiz ki düşük enerji tüketimi olacaktır. Bu teknoloji sayesinde LED televizyon türlerinin tamamında enerji kullanımı düşük seviyelerdedir. Ancak TFT dendiğinde akla gelen ilk şey şüphesiz ki çok net ve etkileyici görüntüler olacaktır.