GHz Nedir?

GHz Nedir?

GHz (Gigahertz), işlemcilerin işleme kapasitelerini ve hızlarını anlayabilmek adına kullanılan bir saat frekansı birimidir. Bu kavram aynı zamanda kullanıcılar tarafından Saat Oranı (Clock Rate) ve Saat Hızı (Clock Speed) olarak da nitelendirilebilmektedir. GHz, bir işlemcinin bir saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılmaktadır. Bir işlemcinin yaptığı her hesaplama işlemi ise 1 Hertz olarak kabul edilmektedir.

Örnek verecek olursak; bir işlemci 2,5 GHz değerine sahipse, Gigahertz değeri de Hertz’e çevrildiğinde işlemcinin bir saniye içerisinde 25 milyar işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu görmek mümkündür. Eğer işlemci tek çekirdekli değilse de bu rakamı çekirdek sayısı ile çarpmamız gerekecektir. Örneğin biraz önceki işlemcinin dört çekirdekli olduğunu düşünelim. Bu durumda saniyede gerçekleştirilen işlem kapasitesi 100 milyar olacaktır.

Bir işlemcinin GHz hızı ne kadar yüksekse o işlemci daha hızlıdır ve kısa sürede daha fazla işlem gerçekleştirebilir. 1 GHz hızına sahip olan ilk işlemciler 2000 yılında Intel ve AMD tarafından üretilmiştir. Günümüzde ise kullanmakta olduğumuz işlemciler onlara göre çok daha güçlüdür ve 3,8 GHz ya da daha üstü değerlere sahiptir.

GHz yükseltme nasıl yapılır?

GHz yükseltme işlemi yazılımsal ve donanımsal olmak üzere iki farklı bakış açısı ile incelenebilir. Donanımsal açıdan bakacak olursak, bilgisayarın GHz değerini yükseltmek için bilgisayarın ana kartı ve diğer bileşenleri ile uyumlu olan ve GHZ değeri daha yüksek bir işlemci alarak mevcut işlemciyi değiştirmek gerekmektedir. Donanımsal açıdan yapılabilecekler bununla sınırlıdır.

Yazılımsal açıdan ise amatör ve profesyonel olarak GHz değerini farklı şekillerde yükseltmek mümkündür. Örneğin bilgisayar ve donanım hususunda tecrübeli olan kişilerin işlemcileri üzerinde overclock çalışmaları yaparak işlemcilerinden daha yüksek bir verim elde etmeleri mümkün olacaktır. Elbette overclock işlemi profesyonellik isteyen bir iştir.

Amatör olarak bu değeri yükseltmek içinse Windows’tan küçük bir ayar yapmak mümkündür. Özellikle 8, 8.1 ve 10 sürümlerinde bilgisayar varsayılan olarak dengeli güç planında ya da güç tasarrufu planında çalışmaktadır. Bu da cihazın işlemcisinden elde edilecek olan verimin ciddi derecede düşmesi anlamında gelmektedir. Bilgisayarın güç tüketim ayarını yüksek performans seçeneğine alarak işlemcinin GHz hızını arttırmamış olsanız bile yapacak olduğunuz işlemler için işlemcinin çok daha aktif bir şekilde kullanılmasını sağlayabileceksiniz.

1 yorum
  1. Mert Kaan Aydın diyor

    Bilmiyordum.Çok açık ve net anlatmışsınız teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.