Hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen cep telefonu ve tablet gibi elektronik cihazların en büyük sorunu kısa sürede biten bataryaları. Sürekli kullanım zorunluluğu hissettiğimiz bu cihazların hemen tükenen batarya sorununa kısa süre içinde kalıcı bir çözüm gelecek gibi gözüküyor.
Adeta bağımlısı olduğumuz akıllı cihazlarımızın sağladığı birçok kolaylığın yanı sıra, sosyolojik, fizyolojik ve psikolojik olarak da bazı dezavantajları beraberinde getiriyor. Asla eksik edilmeyen cep telefonları, insanların yalnızlaşmasına, yoğun radyasyona maruz kalmasına ve daha birçok soruna yol açabiliyor. Görmezden gelinen bu özelliklerinin yanındaysa bu cihazlar ne yazık ki hayatımızın odak noktasında yer alıyor ve batarya problemi herkesin şikâyetçi olduğu bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak her gün bir adım daha ileri giderek sürekli gelişim içinde olan ve kendini yenileyen bilim sayesinde bataryaların bitmesi sorunu tarih oluyor! Günümüzde sıkça bahsi geçen nanoteknoloji sayesinde üretilecek yeni piller hiçbir zaman yarı yolda kalmamamızı sağlıyor. Richard Feynman tarafından ortaya atılan nanoteknoloji hayatımıza aslında Nario Taniguchi tarafından 1974 yıl önce girdi. Bugüne kadar birçok değişim ve gelişim kat eden nanoteknoloji sayesinde şimdi hayatımızı kolaylaştırılacak birçok yenilik yapılabiliyor.
Günümüz cihazlarının hemen hemen hepsinde kullanılan lityum-iyon pillerinin yerine daha uzun ömürlü kullanılabilecek olan nanopiller, California Irvine University tarafından yapılan çalışmalar sonucunda yakın zamanda hayatımıza girecek. Sadece cihazın şarj ömrüyle değil, yüksek pil kalitesi sunan ve batarya dayanıklılığı konusunda çok iyi performans sergileyen yeni nesil piller kullanılacak.
Sadece akıllı cihazlara kullanılmakla sınırlı kalmayıp, elektrikli araçlar konusunda da birçok gelişme yaşandığı düşünüldüğünde, nanopiller hayatımızı son derece geniş ölçüde rahatlatacağa benziyor. Nanopillerin üretiminde öncelikle nanotellere ihtiyaç duyuluyor. Üniversitenin yürüttüğü çalışmalara göre, bu nanoteller altın kaplı olup, jet elektrolit kaplı mangan kabuklarından üretilecek. Nanoteller bir insan saçından bile daha ince kalınlığa sahip olacak. İdeal yüzey alanı ve iletkenlik özellikleriyle tasarlanacak olan nanopiller, aylık ortalama 200.000 defa uygulanan şarj eyleminde herhangi bir güç kaybı yaratmayacak.
Şuan için bu çalışmaların ne zaman sonuçlanacağı belli değil çünkü henüz proje ve teori çalışmaları üzerinde duruluyor. Ancak hayatımıza gireceği zamanın özellikle elektronik cihaz bağımlıları tarafından çok işe yarayacağı kesin.