4.5G teknolojisi arama kalitesini yükseltme ve internet hızını artırma gibi avantajlarının yanı sıra olumsuz özelliklere de sahip olacak. İşte bu olumsuz detaylar.
Kullanıcılara birçok anlamda hız ve kalite sunacak olan 4.5G 300 ila 450 Mbps’ye varan hızlara sahip olabilecek. 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hayatımıza girecek olan bu teknoloji şimdiden sabırsızlıkla bekleniyor. Ancak ne yazık ki 4.5G teknolojisi birçok avantaja sahip olsa da yanında birçok dezavantaj da getirecek. Bu teknolojiyi kullanmaya başlayan kullanıcılar bazı olumsuzluklar yaşayabilecek.
Telefonlardaki mobil internetin hızını 10 kat artırma hedefi ile yola çıkmış olan 4.5G sosyal medya üzerinde yayınlanan videoları 1 saniye gibi son derece kısa bir süre içerisinde yükleme vaadinde bulunmakta. Telefon görüşmelerinde ise çok daha kaliteli bir çekim gücü ve daha sağlıklı bir iletişim adına hareket eden bu teknoloji ne yazık ki bu hususta büyük bir dezavantaja sahip gibi görünüyor.
Günümüzde kullanmakta olduğumuz 3G teknolojisi sayesinde kullanıcılar 5 saniye içerisinde karşı taraf ile iletişim kurabiliyor. 4.5G teknolojisi ise bu süreyi artırıyor ve 8 saniyeye çıkarıyor. Bunun nedeni ise alt yapıya adapte olma zamanı olarak değerlendiriliyor.
Örnek verecek olursak; 4.5G teknolojisini kullanmakta olan bir kullanıcı, hala 3G teknolojisini kullanan bir kullanıcıyı aradığı zaman 4.5G bağlantısı kendini 3G bağlantısına düşürecek ve bu süreç de 3 saniye olacak. Böylece 3G ile olan 5 saniyelik bağlantının üzerine 3 saniye daha eklenmiş olacak ve kullanıcı karşı taraf ile iletişime geçebilmek için 8 saniye beklemek zorunda olacak.
Ancak sorunu yaratmış olan 4.5G bu sorunu aynı şekilde kendi bünyesinden çözebilecek. Voice Over LTE teknolojisi ile bu sorunun çözümü sağlanabilecek. Telefon görüşmelerini internet tabanlı şekilde sağlayan Voice Over LTE teknolojisi 4.5G kullanmakta olan iki kullanıcı arasında yapılan telefon görüşmesini 1 saniye içerisinde gerçekleştirebilecek.
İnternet hızında yaşanan artış, telefon görüşmelerinde yaşanan bağlantı kısalığı ve yine telefon görüşmelerindeki kaliteyi artırma amacı olan 4.5G teknolojisinin başka nasıl değişiklikler ile hayatımıza gireceğini zamanla göreceğiz. Ancak bu teknolojinin avantajları kesinlikle küçümsenecek gibi değil.