ASCII Nedir?

ASCII Nedir?

ASCII (American Standard Code for Information Interchange), Türkçe’de Bilgi Değişimi İçin Amerikan Standart Kodlama Sistemi anlamına gelmektedir. Latin alfabesi üzerine kurulu 7 bitlik bir karakter kümesi olan ASCII, ilk defa 1963 tarihinde ANSI tarafından standart olarak kullanıma sunulmuştur. ASCII’de 33 adet basılmamış kontrol karakteri ile birlikte 95 adet basılmış karakter yer almaktadır. Kontrol karakterleri metnin akış hızın kontrol etmektedir ve ekranda çıkmayan karakterler olarak bilinmektedir. Basılmış karakterler ise ekranda görülebilen ve okunan metni oluşturan karakterlerdir. ASCII’nin basılmış karakterleri de aşağıdaki tablodaki gibidir.

ASCII yazdırma karakterleri

32 – 126 arasındaki sayılar klavyede bulunabilecek ve bir belge görüntülendiğinde ya da yazdırıldığında görülecek olan karakterlere atanmış durumdadır. 127 ise SİL komutunu göstermektedir.

Genişletilmiş ASCII yazdırma karakterleri

Genişletilmiş ASCII karakterler ise ek karakter talebini karşılamaktadır. Genişletilmiş ASCII’de yer alan 128 adet karaktere ek olarak 128 karakter daha yer almaktadır. Bu şekilde toplam karakter sayısı 256’ya ulaşmaktadır. Bu ek karakterlerle bile pek çok dilde 256 karaktere katılamamış olan simgeler mevcuttur. Bu nedenle de bölgesel simge ve karakterleri karşılamak için ASCII çeşitlemeleri vardır. Örnek verecek olursak; Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika ve Avustralya dillerine ait olan yazılım programlarında ISO 8859-1 olarak da bilinen ASCII tablosu kullanılmaktadır.

ASCII yazdırma dışı denetim karakterleri

ASCII tablosunda yer alan 0 – 31 arasındaki sayılar yazıcı benzeri bazı çevresel aygıtları denetlemek adına kullanılan denetim karakterlerine atanmış durumdadır. Örnek verecek olursak; 12 form besleme yani yeni sayfa işlevine ayrılmıştır. Bu komut da yazıcıya bir sonraki sayfanın başına atlama bilgisi vermektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.