CGI Nedir?

CGI (Computer Generated Imagery), görüntüleme yazılımı ile sabit veya hareketli görsel içeriğin oluşturulmasıdır. Türkçe karşılığı Bilgisayar Tarafından Oluşturulan Görüntüler olan bu teknoloji; görsel sanat, reklamcılık, anatomik modelleme, mimari tasarım, mühendislik, televizyon programları, video oyun ve film özel efektlerinin yanı sıra artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) uygulamaları dahil olmak üzere birçok amaç için görüntüler üretmek için kullanılır.

CGI, bir dizi farklı yöntem kullanılarak oluşturulur. Algoritmaların kullanımı karmaşık fraktal desenler üretebilir. 2D piksel tabanlı görüntü düzenleyiciler vektör şekilleri oluşturabilir. 3B grafik yazılımı, basit ilkel şekillerden düz üçgen ve dörtgenlerden oluşan karmaşık formlara kadar her şeyi oluşturabilir. 3B yazılım, ışığın bir yüzeye tepki verme şeklini bile simüle edebilir ve parçacık efektleri oluşturabilir.

CGI Teknolojisinin Tarihi

CGI’nin tarihi, mekanik bilgisayarların daha sonra uzun metrajlı bir filme dahil edilen animasyon filmleri üzerine desenler oluşturmak için yeniden tasarlandığı 1950’lere kadar uzanıyor. CGI kullanan ilk film Alfred Hitchcock’un Vertigo (1958) filmiydi .

Alfred, 2 boyutlu bir hile ile kapıdan erken çıkmış olabilir, ancak 1972’de Edwin Catmull ve Fred Parke , dünyaya 3D bilgisayar grafiklerini tanıtan A Computer Animated Hand adlı bir bilgisayar animasyonlu kısa film yarattı . Bu başarı, Edwin’in elinde mürekkeple 350 üçgen ve çokgen çizdiğinde ve ardından verileri Catmull’un gerçekten yazdığı bir 3B animasyon programında sayısallaştırıp zahmetle canlandırdığında elde edildi.

1972 Yılında Yapılan Bilgisayar Animasyonlu El Filmi

Birkaç yıl sonra CGI, Hollywood’un yardımıyla bir adım daha attı. 1973’te Westworld, robotların nasıl görebileceğinin bir yorumu olan “Gunslinger” vizyonunu gösteren ilk 2D CGI sahnesiyle kaslarını esnetti . Film o kadar başarılıydı ki bir sekansa ilham verdi.

Bu teknolojinin ülkemizde gündeme gelmesindeki en büyük katkı Ziraat Bankası’nın ‘Hep Gülümse’ temalı Kemal Sunal reklamı olmuştur. Reklamı izleyenlerin hayretler içerisinde baktığı rahmetli Kemal Sunal, CGI teknolojisinin ürünüdür. İlk bakışta ona çok benzeyen biri dublör gibi gözükse de aslında bilgisayar yapımıdır. Yeşilçam’ın o muhteşem filmleri bu şekilde tekrardan çekilse hiçte fena olmaz 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.