VGA Nedir?
VGA (Video Graphics Array), Türkçesi ile Video Grafik Dizini, ilk olarak 1987 yılında IBM tarafından geliştirilmiş olan bir görüntü teknolojisidir. VGA girişi ve kablosu sayesinde bilgisayarın grafik kartında yer alan bir görüntüyü ekrana yansıtmak mümkün hale gelmektedir. Biraz eski bir teknoloji olarak biliniyor olsa da VGA, kullandığı yüksek frekanslar ile nispeten yüksek çözünürlüklere erişebilmektedir. Ancak elbette videonun kalitesi kablonun kalitesine göre değişecektir.
VGA teknolojisi, 640 x 480 çözünürlüğü 60 Hz yenilenme hızı ve 16 bit renk ile beraber sunabilmektedir. Ancak eğer görüntü çözünürlüğü 320 x 200 oranından daha düşükse görüntü 256 renk şeklinde ekrana yansıtılmaktadır. Bir VGA konnektörü 3 sıraya ayrılmış olan 15 pin içermektedir ve yamuk şekline sahiptir. Genellikle VGA konnektörlerinde tercih edilen renk ise mavidir.
VGA girişi nedir?
Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar fark etmeksizin VGA girişleri genellikle mavi renktedir. Yani bilgisayarınız üzerinde mavi bir çıkış görüyorsanız bunun muhtemelen bir VGA girişi olduğunu bilmelisiniz. Aslında artık kullanılan teknoloji VGA yerine SVGA teknolojisidir ancak yine de tüm bu girişler VGA adı altında nitelendirilmektedir. Bugünlerde gelişmiş teknoloji ile üretilen cihazlarda genel olarak VGA girişleri yerine DVI ve HDMI girişleri tercih edilmektedir.
VGA kablosu nedir?
Üzerinde 3 sıraya ayrılmış 15 pin içeren iki taraflı bir bağlantı kablosu olan bu kabloda her pin farklı bir fonksiyona sahiptir ve iyi bir görüntü alabilmek adına tüm bunların sorunsuz olması gerekmektedir. Kablonun uçlarından herhangi biri bilgisayarın grafik çıkışına, diğeri de görüntü monitörüne takılmaktadır. Bu uçların yanında yer alan vidalar kabloyu sabitlemeye yardımcı olmaktadır ve bu şekilde kablonun oynamasının ya da pinlerin arızalanmasının önüne geçmek mümkündür.
VGA, DVI ve HDMI arasındaki farklar
VGA’nın halefleri yani onun yerine geçen teknolojiler DVI ve HDMI teknolojileridir.
DVI, VGA kadar ünlü bir teknoloji değildir ancaj günden güne kullanımı artmaktadır. DVI konnektörleri analog ve dijital sinyali aynı anda taşıyabilmektedir. Bu konnektörler Single-link ve Dual-link olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Özellikle Dual-link konnektörler üzerinde yer alan ek pinler sayesinde çok daha yüksek çözünürlüklere ulaşmak mümkün hale gelebilmektedir.
DVI VGA’nın yerine geçerken HDMI da DVI teknolojisinin yerine geçmektedir. Günümüzde sık sık karşımıza çıkan HDMI teknolojisi, yüksek çözünürlüklü televizyonlarda sıkça karşımıza çıkmakta ve bu şekilde de popülerliğini artırmaktadır. Son dönemde küçük boyutlu televizyonlarda da kullanılabiliyor olması ile bu teknoloji bilgisayarlarda da yaygın hale gelmiştir. Sıkıştırılmamış veriyi dijital olarak aktarmak üzerine tasarlandığı için de son derece kullanışlıdır.
Sonuç olarak VGA teknolojisi, DVI ve HDMI teknolojilerinden çok daha önce geliştirilmiştir ancak zamanla teknolojinin de etkisi ile VGA gelişerek DVI ve HDMI teknolojilerine doğru evrimleşmiştir. Yani aslında her birinin amacı aynıdır ancak kullanışlılık oranları farklıdır. Bu durum elbette ses ve görüntü kalitesine de yansımaktadır.