EDGE Nedir?
EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) yani GSM Gelişimi İçin Artırılmış Veri Hızları, özellikle akıllı cep telefonlarının teknik özellikleri arasında sıkça karşımıza çıkmaktadır. Peki, EDGE nedir ve nerelerde kullanılır?
EDGE tekniği sayesinde GSM şebekelerinde veriler çok daha hızlı bir şekilde iletilebilmektedir. EDGE teknolojisi GPRS’i kayda değer bir şekilde geliştirmiştir. 2.5G adı verilen GPRS ağlarına EDGE teknolojisinin eklenmesi üzerine de üçüncü nesile son derece yaklaşılmıştır. Böylece EDGE, 2.75G adını almıştır. 3G teknolojisine ciddi anlamda yakınlaşmayı sağlamış olan EDGE teknolojisi sayesinde veri transferinde yüksek hıza ulaşmak operatörün desteğine bağlı şekilde oldukça mümkündür.
EDGE teknolojisi, GSM sisteminde GPRS alt yapısını kullanarak veri iletim hızınının neredeyse üç katına çıkmasına olanak tanımaktadır. Bu teknolojinin en büyük avantajı ise GPRS alt yapısını kullanabilmek adına gerekli olan operatör aboneliklerinden farklı bir abonelik istemeden data hızını ciddi anlamda artırmasıdır.
EDGe teknolojisinde alınan ve gönderilen her verinin hızı baz istasyonlarındaki yoğunluğa ve telefonda yer alan modemin terminal sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu teknolojinin ulaşacağı maksimum iletim hızı ise 236 Kbps düzeyindedir.
EDGE ve GPRS arasındaki fark nedir?
EDGE, GPRS teknolojisinin daha da geliştirilmiş halidir. Bu teknoloji nadiren EGPRS (Enhanced GPRS) yani geliştirilmiş GPRS adını da alabilmektedir. Bu iki teknolojinin ortak noktası bağlı kalınan sürece göre değil de veri akışına göre fiyatlandırma yapılmasıdır. Farkları ise GPRS teknolojsinin veri transfer hızı 56K moderin seviyesinde iken EDGE teknolojisinin veri transfer hızının 236K düzeyine kadar ulaşabiliyor olmasıdır. Günümüzde GPRS eski teknolojiler sınıfında yer almaktadır.