Bluetooth Nedir?
Bluetooth teknolojisi, pek yeni sayılmayan ve cihazlar arası etkileşim kurmada yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle küçük boyutlu cihazlarda; mobil telefonlar, bilgisayarlar ve elde taşınabilen cihazların birbirlerine bağlanmasını ve internete bağlanmasını sağlayan bir sistemdir. Bu teknolojide kablo bağlantıları söz konusu olmayıp, radyo frekansları aracılığıyla sağlanan bir etkileşim söz konusudur.
Cihazlar arasında görüş doğrultusu olmadığında ve kablo bağlantısına ihtiyaç duymadan haberleşmelerini mümkün kılan, ses ve veri iletimi yapan Bluetooth teknolojisi 2.4 Ghz frekans bandında çalışmaktadır. Bluetooth kullanılan cihazlar arası etkileşim 10 ve 100 metrelik mesafede etkin olmaktadır. Bu frekans bandında yalnızca bluetooth cihazları değil, diğer kablosuz iletişim kuran cihazlar da aktif olduklarından kalabalık bir bant olarak nitelendirilir. Örneğin telsiz telefonlar, garaj kapı açma kumandaları, bebek kameraları gibi cihazlar bluetooth cihazlarıyla aynı frekansta çalıştıkları için frekans karışıklığı görülebilir.
Bluetooth Kapsama Alanı Neden Düşük?
Parazite neden olan bu frekans karışıklığının önlenebilmesi için bluetooth cihazlarının sadece 1 miliwatt düzeyinde zayıf sinyal gönderilecek şekilde tasarlanır. Daha iyi kavramak adına çok güçlü bir telefon sinyalinin 3 watt güçte olduğunu söyleyebiliriz. Zaten bu kadar düşük enerji seviyesinde çalışmalarından ötürü 10 metrelik çalışma mesafesi söz konusu olmaktadır. Bluetooth cihazlarında aynı anda 8 farklı bağlantı kurulabilmektedir.
Bu teknolojinin bu kadar fazla yaygınlaşmasının altında yatan sebepler ucuz, kablosuz ve otomatik çalışma prensibine dayalı olmasından kaynaklanmaktadır. Bluetooth teknolojisi günümüzde yaygın olarak kulaklıklarda, cep telefonlarında, mouse ve klavyelerde, yazıcılarda ve laptoplarda kullanılmaktadır. Telefona dokunmadan konuşma imkanı sağlayan kulaklıklar özellikle araçla sürüş esnasında oldukça faydalı olmaktadır. Araçlara eklenmesi gereken bluetooth araç kitleri, çakmak prizine takılarak ya da herhangi bir yere monte edilerek kullanılabilir hale getirilmektedir.
Bilgisayarlarda bluetooth kullanabilmek içinse anakartlarda gereken donanım bulunmaktadır. Ancak bazı laptoplarda çeşitli USB Bluetooth aygıtları satın alınarak bluetooth kullanımı aktive edilebilmektedir. Kablolardan kurtulmayı sağlayan, kolay ve ucuz bir teknoloji olan bluetooth teknolojisi güvenlik açısından riskli bulunsa da, büyük bir elişim kolaylığı sağlamaktadır.
bulutut bağlanması