Kickstarter Nedir?
Kickstarter, pek çok ülkede onlarca kişinin hayatını değiştirmesine katkı sağlayan ve dünyada en fazla adı duyulmuş olan bağış sitelerinden bir tanesidir. Genel olarak bağımsız yapımcıların başvurduğu bu bağış platformu, moda, tasarım, dans, video, film, müzik, fotoğrafçılık, oyun ve teknoloji gibi 15 farklı dalda sanatçı ve mucitlere destek vermektedir.
Greenpoint Brooklyn’de bulunan Kickstarter, 115 kişiden oluşan bağımsız bir firmadır. Şu ana dek yüz binlerce projenin başarıya ulaşmasını sağlayan ekip 12 milyon kişiden 3 milyar doları aşkın bağış toplamıştır. Ekip, gelen fikirleri ilginç bulduğu takdirde sitesinde yayınlamakta ve böylece proje bağışa açılmaktadır.
Kickstarter süreci nasıl işliyor?
Eğer üzerinde çalıştığınız bir proje varsa ve projenizin ilk örneğini üretmeyi de başardıysanız Kickstarter bu projeyi duyurmanız ve yaymanız için bulunmaz bir fırsat olabilir. Bu platform sayesinde tüm dünya projenize bağış yapabilir ve hızlı bir şekilde istediğiniz sermayeyi elde ederek projenizi büyütebilirsiniz. Ancak elbette tüm bunları yapabilmek için bazı Kickstarter kriterlerine uymanız gerekiyor.
Kickstarter kriterleri
Kickstarter üzerinde proje oluşturmak adına şu an için ABD, Avustralya, Avusturya, Kanada, Belçika, İtalya, İsviçre, Almanya, İsveç, Danimarka, İngiltere, Fransa, Norveç, Hong Kong, Yeni Zelanda, İtalya, İrlanda, Norveç, Lüksemburg, Singapur ve Hollanda’daki kişiler dikkate alınıyor. İşte bu kişilerin sahip olması gereken kriterler!
- 18 yaşın üzerinde olmak
- Yukarıda saydığımız ülkelerde temelli olarak ikamet ediyor olmak
- Belli bir adres, banka hesabı ve projeyi hazırladığınız ülkeye kayıtlı olan bir kimlik kartı ya da ehliyet ve pasaport sahibi olmak
- Büyük meblağda para biriktirebileceğiniz bir kredi kartı ya da banka kartına sahip olmak
Kickstarter üzerinde proje yayınlamak için 18 yaş kuralı olsa da bu yaştan küçük olan kişiler ebeveynleri ya da öğretmenleri ile iş birliği yapabilir. Ancak bu kişiler kendi ödeme bilgilerini kullanmak zorunda. Avrupa Birliği vatandaşları ise herhangi bir AB ülkesinin kimliğini kullanabilir.
Türkler Kickstarter’ı kullanabilir mi?
Ülkemizdeki kişilerin bu platformu kullanması durumu biraz karışık. Türkiye’den bir projeye özgür bir şekilde bağış yapmak ve karşılığında ürün almak mümkün. Ancak söz konusu ürün bir elektronik aletse ürünün gümrükte takılı kalma riski mevcut.
Eğer Kickstarter’da yeni bir proje yayınlamak istiyorsanız da daha önce belirtmiş olduğumuz ülkelerin birinde yaşıyor olmanız ya da bu ülkelerde yaşayan birinin projenizde yer alması gerekiyor. Yani aslında ülkemizden Kickstarter’a dahil olmak imkansız değil.
Kicstarter’ın yaptığı işten kârı var mı?
Kickstarter hakkında akıllardaki en büyük sorulardan bir tanesi de platformun söz konusu projelerden nasıl bir kâr elde ettiğidir. Elbette Kickstarter’ın yayınladığı projelerden ciddi kâr ettiğini söyleyebiliriz. Bu bağış platformu, olumlu sonuçlanan yani hedeflediği bağışa ulaşmış olan her projeden %5 oranında bir ücret alıyor. Ancak yayınlanan proje başarılı olmazsa platform hiçbir ücret talep etmiyor. Bu da denemeye çekinenler için mükemmel bir haber!