PoE Nedir?
PoE (Power Over Ethernet), Türkçe karşılığı Ethernet Üzerinden Güç olan bu terim; her aygıtın çalışması için gerekli olan elektrik akımının ekstra bir güç kablosuna gerek duymaksızın veri kabloları ile taşınmasını sağlayan Ethernet LAN (Yerel Alan Ağları) teknolojisidir. Bu sistemi kullanmak bir ağın kurulması için gerekli olan tel sayısını en aza indirir. Böylelikle klasik veri ve güç kablolarında daha düşük maliyet, daha az kesinti, kurulum kolaylığı ve daha kolay bakım esnekliği sağlar.
PoE Nasıl Çalışır?
PoE’nin çalışabilmesi için elektrik akımı, güç besleme ucundaki veri kablosuna girmeli ve cihazın ucunda, akımın veri sinyalinden ayrı tutulacağı şekilde dışarıya çıkmalı ve böylece hiçbiri diğerine müdahale etmemelidir. Akım, bir enjektör olarak adlandırılan bir bileşen vasıtasıyla kabloya girer. Kablonun diğer ucundaki aygıt PoE uyumlu ise, o aygıt değiştirilmeden düzgün şekilde çalışacaktır. Cihaz PoE uyumlu değilse, kabloyu çıkarmak için toplayıcı veya musluk adı verilen bir bileşen takılmalıdır. Bu “toplanan” akım, elektrik prizine yönlendirilir.
Bir arıza durumunda ekipmanın hasar görme ihtimalini en aza indirgemek için, daha sofistike PoE sistemleri arıza korumasını kullanır. Bu özellik aşırı akım veya kısa devre tespit edildiğinde güç kaynağını kapatır.
PoE Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- PoE, hem güç hem de veri iletimi için bir kablo kullanmanıza izin verdiğinden, PoE, ağ donanımları ve VoIP telefonları için kablo satın alıp çalıştırmada giderlerinizi azaltır.
- PoE, bir ağın kurulumunu veya genişletilmesini, yeni elektrik hatları kurmanın çok pahalı veya uygun olmadığı binalarda çok daha basit ve daha ucuz hale getirir.
- PoE kullanmak, ulaşması zor veya zahmetli aletlere daha kolay monte etmenizi sağlar.
- PoE kullanmak, kalabalık bir ekipman odasında veya kablo dolabında gerekli kabloların ve elektrik prizlerinin sayısını azaltabilir.
PoE + nedir?
PoE’ye ilişkin son güncelleme PoE+ olarak bilinen IEEE 802.3at standardıdır. 802.3af (PoE) ile 802.3at (PoE+) arasındaki en büyük fark, PoE+ PSE’lerin tek bir Ethernet kablosu üzerinden neredeyse iki kat daha fazla güç sağlayabilmesidir.
PoE+ PSE’ler hem PoE hem de PoE+ PD’lere güç sağlayabilir, ancak PoE PSE’leri yalnızca PoE PD’lere güç sağlayabilir. PoE+ PD’ler PSE’lerin sağladığı PoE’den daha fazla güç gerektirir.
PoE cihazları ne kadar güç sağlayabilir?
PoE+ cihazları, port başına en fazla 30 watt tedarik edebilirken PoE cihazları, port başına en fazla 15.4 watt tedarik edebilir. Bununla birlikte, bazı güçler kablo uzunluğu boyunca her zaman kaybolur ve daha uzun kablo çalışmasıyla daha fazla güç kaybolur. PD’de mevcut minimum güvenceye alma gücü, PoE için 12,95 vat, PoE + için 25,5 vat’tır.
PSE’lerin ayrıca, maksimum güç bütçeleri vardır; bu da, watts cinsinden ölçülen, bir anda PD’lere sağlayabilecek toplam güç miktarıdır. Çoğu PSE’nin, PoE özellikli tüm portlara mümkün olan en fazla gücü sağlamak için yeterince yüksek bir güç kapasitesi yoktur, çünkü çoğu cihaz bu kadar fazla güce ihtiyaç duymaz. Bir PoE portuna sahip PSE için alışveriş yaparken, bağlamayı planladığınız tüm PD’ler için gerekli güç bütçenizi dikkatlice hesapladığınızdan emin olun.
PoE Sınıfları ne anlama geliyor?
PoE ve PoE+ destekli cihazlara, ihtiyaç duydukları güce bağlı olarak 0-4 arası bir sınıf verilir. PS, bir PSE’ye bağlandığında sınıfını PSE’ye sağlar, böylece PSE doğru miktarda güç sağlayabilir. Sınıf 1, Sınıf 2 ve Sınıf 3 aygıtları sırasıyla çok düşük güç, düşük güç ve orta güç gerektirir. Sınıf 4 (PoE+) aygıtları yüksek güç gerektirir ve yalnızca PoE+ PSE’lerle uyumludur.
Sınıf 0 aygıtları üreticiden uygun bir sınıf tanımlaması almadı; bu nedenle çoğu PSE, Sınıf 0 aygıtları gerçekten çok az güç kullanıyor olsa bile, Sınıf 0 aygıtlar için olduğu gibi Class 3 aygıtları için olduğu gibi aynı miktarda güç tahsis etmelidir. Bununla birlikte, NETGEAR PoE + anahtarlarının daha yeni modelleri, sınıfından bağımsız olarak bir PD’nin üst güç sınırını tanımlamanıza izin verir. Bu modeller ayrıca, cihaz sınıfına göre teorik güç dağılımı değil, tanımladığınız güç limitlerine dayalı olarak diğer PD’lere güç tahsis ederek, enerji bütçesi atıklarını azaltır.