RDP Nedir?
RDP (Remote Desktop Protocol). Türkçe karşılığı ‘Uzak Masaüstü Protokolü veya Kontrolü‘ uzaktan yönetim, sanal masaüstleri, uygulamalar ve bir RDP terminal sunucusuna uzaktan erişim için tasarlanmış güvenli bir ağ iletişim protokolüdür. RDP, ağ yöneticilerinin tek tek abonelerin karşılaştığı sorunları uzaktan tanılamasına ve çözmesine olanak tanır.
RDP, Windows işletim sisteminin çoğu sürümünde kullanılabilir . Apple MacOS için RDP de bir seçenektir. Bir açık kaynak sürümü de mevcuttur. RDP’nin kayda değer özellikleri şifreleme, akıllı kart kimlik doğrulama, bant genişliği azaltma, kaynak paylaşımı, birden fazla ekranı kullanma olanağı ve oturum kapatmadan geçici olarak bağlantıyı kesme özelliğidir. RDP ayrıca ses ve yazdırma gibi işlevlerin yeniden yönlendirilmesine izin verir.
RDP, veri iletimi için 64.000’e kadar bağımsız kanalı destekleyebilir. Veriler 128 bit kullanılarak şifrelenebilir anahtarları ve bant genişliği indirgeme özelliği optimize veri aktarım hızı düşük hızlı bağlantıları.
Uzak masaüstü protokolü nasıl çalışır?
RDP protokolü, 3389 numaralı bağlantı noktası üzerinden uzaktan erişim sağlamak üzere tasarlanmıştır. İletilecek verileri bir RDP etkinleştirilmiş uygulama veya hizmet paketler ve Microsoft İletişim Hizmeti verileri bir RDP kanalına yönlendirir. Buradan, işletim sistemi RDP verilerini şifreler ve iletebilir, böylece bir çerçeveye ekler.
Terminal Server Aygıt Yönlendiricisi Sürücüsü, tüm RDP protokol etkinliğini işlemektedir. Bu sürücü, kullanıcı arabirimleri, aktarımlar, şifreleme, sıkıştırma ve çerçeveleme gibi işlemleri yapan RDP sürücüsü (Wdtshare.sys) gibi alt bileşenlerden oluşur. Aktarım sürücüsü (Tdtcp.sys), bir TCP / IP ağı üzerinden gönderilmesine izin verecek şekilde protokolün paketlenmesinden sorumludur.
Güvenlik
Protokol geçmişte bazı güvenlik konuları sundu. Erken sürümleri bir RDP oturumu kurban izin veren bir güvenlik açığı içeriyordu. RDP’nin daha yeni sürümleri çok daha güvenli. Daha yeni Windows işletim sistemleri, hangi kullanıcıların bir RDP oturumu aracılığıyla sisteme erişmesine izin verildiğini belirlemek için bir mekanizma içerir. Ayrıca, ağ düzeyinde kimlik doğrulama kullanmıyorsa, herkesin sisteme uzaktan erişmesini önlemek için bir seçenek var.
Genelde, yöneticilerin ve son kullanıcıların yalnızca kesinlikle gerektiğinde RDP’yi kullanmaları ve olası en düşük ayrıcalık düzeyiyle çalıştırmaları önerilir.