SSD Nedir?

SSD Nedir?

SSD (Solid State Disk), klasik depolama ünitelerinin yerine geçerek onlarla aynı işi yapabilen bir tür depolama teknolojisidir. Bilindiği üzere uzun bir süredir bilgisayarlarda kullanılan diskler mekanik ve manyetik düzeneklere sahip olarak çalışmaktadır.

Sabit diskler, bilgisayar dünyasının en az değişime uğrayan ve en eski parçaları olmuştur. Eski bir bilgisayardan sabit diski alarak yeni bir bilgisayara kolay bir şekilde bağlayıp kullanmak da mümkündür. Bu noktada performans açısından da herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Sadece kapasite düşüklüğü nedeni ile sorun yaşanabilir.

Mekanik diskler, dönen bir plakanın üzerine belirlenmiş sektörlere hareket eden okuma yazma kafalarının verileri manyetik yollar ile işlemesine mantığına dayalı olarak çalışmaktadır. Yıllar boyunca bebek adımları ile geliştirilen mekanik sabit diskler teknolojinin sınırlarına takılmış durumda ancak bu durum devrim niteliği taşıyan SSD teknolojisi sayesinde yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. Sabit diskleri bilgisayarları frenleyen en önemli etken olarak da düşünmek mümkündür. Bunun tek nedeni ise mekanik disklerde optimum seviyeye düşürülemeyen erişim süresi olacaktır.

SSD avantajları

Solid State Diskler yalnızca erişim süreci avantajına değil aynı zamanda veri güvenliği hususunda da mekanik sabit disklere göre çok daha ileridedir. 0 ila 70 derece sıcaklıkta optimum düzeyde çalışabilen bu diskler 1500 G’lik darbeye kadar dayanabilmektedir. G değeri yer çekimi ivmesi olarak nitelendirilir ve 9,81 m/s2 değerindedir.

SSD’lerin okuma ve yazma performansı da 100 MB/s okuma ve 80 MB/s yazma oranları ile dikkat çekmektedir. Standart bir mekanik SATA-2 diskin de bu değerlerde ya da biraz daha hızlı okuma ve yazma yapabildiğini düşünecek olursak SSD disklerde herhangi bir kaybın olmadığını söylemek mümkündür. Ancak bunlar tekil dosyaların transferi sırasında ulaşılabilen bir değerdir. Çoklu dosyalarda yaşanan düşüş 30 MB/s iken mekanik disklerde 300 MB/s gibi dramatik bir değerdir. Yani bu durumda SSD disklerin 100 kat daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

SSD’ler genellikle 2.5 inç boyutlarında üretilmekte ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaktadır. Masaüstü bilgisayarlarda ise sarsıntılar nedeni ile oluşabilecek kayıpları küçük bir ihtimal olduğu için henüz yaygınlaşmamıştır. Geleneksel sabit diskler 15 Watt, SSD’ler ise sadece 2 Watt enerji harcamaktadır. Daha basit bir dille SSD’leri kullandığımız USB flash belleklerin birbirlerine bağlanarak oluştuğunu söylemek mümkündür. Elbette bunu üzerindeki kontrolcü ile kusursuz bir şekilde gerçekleştirmekte ve bir bütün olarak çalışmaktadır.

Plakalı disklerin aksine SSD’ler sayesinde bir veriye ulaşmak için disk plakasının o noktaya gelmesini beklemek gerekmemektedir. Bu şekilde disk üzerinde pek çok dağılmış veriye yüksek hızda ulaşmak mümkündür. Ayrıca SSD’lerin tahmini kullanım süresi 2 milyon saattir ve bu da 230 yıla denk gelmektedir. Geleneksel sabit diskler en fazla 10 yıl dayanabilirken SSD’de verileri ömür boyu saklamak mümkündür.

SSD diskler mekanik bir parça içermediği için çarpma ve sarsıntı gibi darbelere karşı çok daha dayanıklıdır. Üstelik yüksek nem, basınç ve ısı gibi geleneksel sabit disklerin çalışmasına engel olan pek çok durumda SSD’ler çalışmaya devam edebilmektedir. Ayrıca mekanik parça içermemeleri SSD’lerin sıfır ses ile çalışmasını ve geleneksel disklere göre daha hafif olmasını sağlamaktadır. Tüm bunlar da daha düşük oranda güç harcanmasına neden olmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.