UPS Nedir?
İngilizce’de Uninterruptible Power Supply (UPS), Türkçe’de Kesintisiz Güç Kaynağı (KGK) olan UPS cihazları; elektrik enerjisi ile beslenen sistemleri şebekede meydana gelen veya gelebilecek olası gerilim dalgalanmaları (çöküntüler, yükselmeler, ani değişiklikler), harmonikler, kısa veya uzun süreli kesintiler gibi durumlarda kesintisiz elektrik akışı sağlayan cihazlardır.
UPS’ler Nasıl Çalışır?
Üç farklı sistemde çalışırlar, bunlar:
- On-line sistemler: Her zaman devrede olan sistemlerdir. Bu şekilde çalışan UPS’ler de, Inverter her zaman devrede olduğu için herhangi bir kesinti anında off-line sistemlerde görülen transfer gecikmesi yaşanmaz.
- Off-line sistemler: Şebekede kesinti olmadığı sürece beklemede kalan ancak kesinti anında devreye girerek bağlı cihazlara enerji sağlayan sistemlerdir.
- Line – Interacti sistemler: off-line çalışma sistemiyle aynıdır. Normal şartlarda altında Inverter devrede değildir ancak enerji kesildiğinde ya da UPS’in regüle edebileceği sınırların dışına çıktığında devreye girer. Bazılarında bu işlem mikro işlemci konrollü olarak yapılır. Günümüzde tüm line-interactive modellerde gerilimi oransal olarak kullanan voltaj regülatörü bulunmaktadır.
UPS’lerin Özellikleri Nelerdir?
- Açılışta otomatik test özelliği.
- Kısa devre ve aşırı yük koruması.
- Yük ve akü kapasitesi göstergesi.
- Standart RS232 arabirimi ve akıllı izleme yazılımı.
- Uzun yedekleme süresi.
- Giriş güç faktörü düzeltme ile enerji verimliliği.
- Mikroişlemci kontrollü tam güvenilirlik.
- Standart SNMP desteği, SNMP kartı (opsiyonel)
UPS Niçin Kullanılır?
Elektrik ile çalışan hassas cihazlarınızın kesintisiz ve sağlıklı çalışması için kullanılır. Şebeke elektriğinde meydana gelebilecek dalgalanmalar hassas cihazlarınızın bozulmasına yol açabilir. Şebeke hataları dışında kesintisiz çalışması istenen cihazlar içinde uygun UPS’ler seçilerek belirli bir süre cihaza elektrik verilmeye devam edilerek kayıp yaşanmaz.
UPS Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- Tam bir şebeke izolasyonu sağladığı için hatlardaki elektriksel gürültülerin bağlı olduğu cihazlara yansımasını önler. Özellikle sanayi şebekelerinde çok fazla gürültü ve bozulma olduğu için On-Line UPS’ler önemli bir koruma sağlar.
- Üç fazlı çalışmalar için uygundur. (Özellikle otomasyon sistemlerinde alternatifsiz çözüm oluştururlar)
- İyi bir giriş regülasyonu sağlar. Inverter ünitesi sürekli devrede olduğu için cevap süresi gibi bir problemleri yoktur.
- Ani yük değişimlerine tepkisi çok hızlıdır.
- Static by-pass ünitesine sahip olduğu için arıza olması durumunda veya aşırı yüklenme halinde kesinti yaratmadan şebeke konumuna geçebilmektedir.
UPS Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
- Hava alanı aydınlatmasında
- Hava trafik kontrol merkezlerinde
- Askeri radar sistemlerinde
- Haberleşme ve yayın kuruluşlarında
- Asansörlerde
- Bilgisayar ve bilgisayar destekli otomasyon sistemlerinde
- Tıbbi elektronik cihazlar, hastanelerde
- Elektronik kapılarda
- Isıtma – soğutma cihazlarında
- Fotoğraf baskı cihazlarında