Gelecek yaşamımız için çevrenin sürdürülebilirliğini sağlamak son derece önemli konulardan biri olduğu için, ürünler çevreci sıfatı kazandırılarak piyasaya sunuluyor. Amsterdam’da düzenlenen sürdürülebilir yaşam fuarında kullanıcı ve oldukça enteresan fikirler, çevreci evler ve daha birçok farklı tasarım ziyaretçilere sunuldu.
Fuarda su geçirmeyen karton evlerden, son zamanlarda sıkça bahsi geçen 3D yazıcı teknolojisi kullanılarak hazırlanan metallere kadar birçok ürün tasarımı ziyaretçilere tanıtıldı. Daha yeşil bir geleceğe sahip olabilmek adına yapılan yeni teknoloji ürünleri FabCity Kampüsü’nde sergilenerek, ziyaretçileri için kapılarını açtı.
Sürdürülebilir geleceğe katkı sağlamak adına birbirinden kullanışlı ürünlerin sergilendiği bu yer, aslında Amsterdam Java Adası’nda geçici olarak kullanıma açılmış ufak bir şehir niteliğinde. Burada 400 öğrenci, sanatçı ve profesyoneller tarafından sürdürülebilir çözümler için toplamda 50 farklı uygulama hazırlandı.
Bu 50 uygulamadan birkaç örnek vermek gerekirse, en fazla dikkat çeken tasarım, Woonpioners isimli Hollanda’daki sanat ve tasarım topluluğu tarafından yaratıldı. Tasarımları ise, tekerlekler üzerinde 18 metrekarelik bir taşınabilir ev oldu. Adeta Porta Sarayı gibi bu ev, tamamen çevreye uyumlu malzemelerden üretildiği açıklandı. Bütçenin sınırlı olması ve doğaya yakın bir yapının yaratılması adına bu projenin tasarlandığını açıklayan Jelte Glas, ev tasarımında camların büyük önem taşıdığını ve bu sayede evin çevreyle kolayca iletişim içerisinde kalmasını sağladığını belirtti.
Fuarın dikkat çeken bir başka tasarım evi ise, Wikkelhouse. Bu evin özelliği son derece ilginç çünkü kullanımında yüksek kaliteli özel kartonlar yer aldı. Bu portatif evin fikir sahibi olan Hollandalı Fiction Factory firması projelerinin sadece temelde 24 katmanlık kartonların birbirlerine tutkalla yapıştırılması, üzerine de tahta kaplanarak yapıldığını açıkladı.
Üretilen her parça çevreyle dost olarak gerçekten de tamamen bir uyum içerisinde ancak, her birinin fiyatı 3 bin 500 Euro. Hatta eğer tuvalet, mutfak ve banyo gibi eklemeler de yapılırsa bu fiyat maliyeti 70 bin Euro’ya kadar çıkarıyor. Yine de çevreye zarar vermeden, istenilen manzara karşısında ya da manzaranın içerisinde yaşama imkânı sunduğu için son derece cezbedici tasarımlar olmayı başarıyorlar.
Dikkat çeken farklı bir çalışma, ise malzemeleri 3D yazıcı teknolojisi kullanılarak elde eden MX3D firmasına ait. MX3D ileri teknoloji bir kaynak makinesiyle robot kolunun birleşiminden oluşuyor. Bu mekanik ortaklığa da sinir sistemi görevi görecek özel geliştirilmiş bir yazılımla tamamlıyor. Böylece yazıcı 6 eksenli robot kolla beraber bisiklet kadrosu gibi son derece güçlü yapılar oluşturmayı başarıyor. Amsterdam’da bahsedilen bu sistem kullanılarak firmanın bir yaya köprüsü inşa edeceği hazırlıkları olduğu biliniyor. Diğer 3D yazıcılar, daha küçük yapıların üretiminde kullanılırken, bu geliştirilmiş teknik sayesinde metrelerce büyüklükte bir inşa yapmak söz konusu olabiliyor.
Fuarda bunların dışında daha birçok çevreci tasarım mevcut. Hayatı kolaylaştırırken çevreye zarar vermemek, gelecekte de doğal güzelliklere ve kirlenmemiş bir dünyaya sahip olmak için son derece önemli olan bu çalışmalar ziyaretçiler tarafından şimdi bile büyük beğeni topladı. Sürdürülebilir çevre için yapılan birbirinden ilginç ve kullanımlı tasarımları incelemek için fuar Amsterdam’ın Doğu Liman Bölgesi’nde 18 Nisan’dan 26 Haziran’a kadar ziyaretçilere açık.