AMOLED Nedir?

amoled

AMOLED Nedir?

AMOLED (Aktif Matrisli Organik LED), adından da anlaşılacağı üzere organik LED’lerden yani OLED’lerden üretilen ekran türüdür. Son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan bu ekran türünün zaman içerisinde LED, LCD ve OLED ekranların yerini alacağı tahmin ediliyor. Günümüzde her ne kadar pek çok marka bu ekranları üretiyor olsa da aslında bu teknoloji ilk olarak Samsung tarafından üretilmiştir.

AMOLED ekranlarda her piksel ayrı ayrı aydınlatılmakta ve görüntü bu şekilde oluşturulmaktadır. Diğer ekranlarda olduğu gibi AMOLED ekranlarda arka aydınlatmalara da gerek duyulmamaktadır. Bu şekilde koyu renklerin çok daha açık renkte görünmesi sorunu ortadan kaldırılmaktadır.

Bu ekranlar pek çok televizyonda da görüldüğü gibi yaklaşık 3 cm kalınlığa sahip ve bu nedenle oldukça ince ve hafiftir. Bu incelik ve hafiflikte, LCD ekranlarda kullanılan TFT katmanlarında cam kullanma işleminin yer almaması büyük bir pay sahibi diyebiliriz. Üstelik bu ekranlar, değişik açılardan izlense bile herhangi bir parlaklık ya da ışık düşmesine sebep olmamaktadır.

amoled

AMOLED ve diğer ekranların farkları

LCD ekranların tersine AMOLED ekranlar her pixelin ayrı ayrı aydınlatılmasını sağlar. Bu durum uzunca bir süre boyunca LCD ekranların çok daha parlak olduğu şeklinde yorumlansa da Samsung Super AMOLED teknolojisini geliştirdikten sonra bu düşünceler yok oldu. bu teknoloji ile AMOLED ekranlar da LCD ekranların parlaklığına kavuştu. Buradaki fark ise AMOLED’lerin LCD’lere göre daha keskin ve net renkler sağlaması oldu. Parlaklık açısından her ne kadar LCD ekranlar daha önde gibi görünse de AMOLED’ler zamanla gelişim gösteri ve bu şekilde aradaki fark da ciddi anlamda azaldı.

Bir noktada AMOLED’lerin geri kaldığını söylemek mümkün. OLED’lerden üretilen bu ekranlar zaman içerisinde parlaklıklarını kaybettikleri için daha düşük ömürlü bir ekran teknolojisi olarak nitelendirilebilir. Bir diğer yandan bu ekranların daha ince olması ve hatta biraz da olsa kıvrılabilir olması AMOLED’i bir adım öne çıkarmayı başarıyor.

Akıllı cep telefonlarının şarj sürelerini uzun tutmak şüphesiz ki birçok kullanıcı için ortak bir sorun. Şarj konusunda da öne çıkmayı başaran AMOLED ekran türü, LCD ekranın aksine siyah bölgeler için ekranı karartmak yerine o bölgede yer alan pikselleri kapatıyor ve bu şekilde daha az enerji tüketiyor. Bu da elbette akıllı cep telefonu kullanıcıları için mükemmel bir gelişme.

Sonuç olarak ekran ısınması sorunu yaşatmayan, muhteşem bir renk kalitesi ve parlaklık sunan, enerji tasarrufu sağlayan ve görüntü açısından da pek çok artı sağlayan AMOLED ekranlar şüphesiz ki diğer ekran teknolojilerinin bir adım daha önünde. Zaman içerisinde bu teknolojinin geliştirilmesi ile dezavantajları ortadan kaldırıldığı takdirde AMOLED ekranları pek çok akıllı telefon ve televizyonda görmek mümkün hale gelecek. Tahminlere göre bu noktada en büyük hamleler de Samsung cephesinden gelecek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.