Drone Nedir?

DroneDrone Nedir?

Drone (İnsansız Hava Aracı), uzaktan kontrol edilebilen, pilotsuz hava aracı ya da misili anlamına gelmektedir. Bir zamanlar askeri amaçlar ile üretilen bu insansız hava araçları, teknolojinin gelişmesi ile birlikte ucuzlayarak herkesin kullanımına açılmıştır. Günümüzde pek çok alanda kişisel olarak da kullanılan Drone’lar, Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede rahatlıkla kullanılmaktadır. Ülkemizde daha çok küçük boyutlarda kullanılan bu cihazlar genellikle hobi amaçlı satın alınmaktadır.

Drone’un tarihçesi

Drone teknolojisi her ne kadar son yıllarda kendini göstermiş olsa da insanoğlu bu teknolojiye ilgisi oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. 1783 yılında dünyanın ilk balonunu uçurarak bu teknolojinin kıvılcımını ateşleyen Fransız Montgolfier kardeşleri Avusturyalılar takip etmiş ve 1849 yılında bomba yüklü bir balon ile Venedik’e saldırmıştır. 1907 yılında ise Fransız Breguet kardeşler bugün kullanılan quadcopter’ların ilk örneğini geliştirmiştir. Ancak ilk denemede bu örnek sadece 60 cm yükselmiştir.

Günümüzde kullanılan drone’ların atası ise 1918 yılında Amerikan Ordusu tarafından geliştirilmiş olan Kettering Bug’dır. Bomba yüklü olan bu araç 64 km uzakta yer alan bir hedefi vurabilmiştir. Bu drone her ne kadar 1. Dünya Savaşı döneminde tasarlanmış olsa da bugüne dek herhangi bir çatışmada kullanılmamıştır. Ancak sonrasında geliştirilen insansız hava araçları pek çok savaşta kullanılmıştır.

Bunların yanı sıra yangın söndürmek için de kullanılan drone’lar, zor ve tehlikeli işler söz konusu olduğunda rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Ancak günümüzde bu araçlar daha çok sivil alanda kullanılmakta ve hobi amacı ile tercih edilmektedir. Özellikle kameralı drone modelleri günümüzde en fazla kullanılan ürünlerdir. Zira kullanıcılar bu drone’lar ile erişemeyecekleri yerlerin fotoğraflarını çekebilirken aynı zamanda mükemmel manzaralar da yakalayabilmektedir. Drone’ların bu tür alanlarda kullanılabiliyor olması da ilgiyi kolayca üzerine çekebilmesi anlamına gelmektedir.

 

Drone Nedir?Drone’ların kullanım alanları

Spor: Ekstrem sporlarda çekilen görüntülerin en iyileri GoPro adı verilen kamera ile çekildi ancak günümüzdeki drone’ların çoğunluğu bu kamerayı geride bırakacak gibi görünüyor. Zira drone’lar yapılan spor esnasında kişiden bağımsız olarak havadan takip sağlıyor ve bu şekilde pek çok açıdan fotoğraf çekimi yapılabiliyor. Özellikle rafting ve benzeri doğa sporlarında insansız hava aracı ile mükemmel fotoğraf çekimleri yapılabiliyor.

Gazete ve televizyon: Özellikle kameramanların sık sık kullandığı drone, gazete ve televizyonlar için önemli görüntüler çekebiliyor. Zira drone’lar havadan çekim yapma özelliğine sahip olduğu için istenen açı ve kapsamda fotoğraf çekebiliyor ve bu sayede gazeteci ya da haberciler kaliteli fotoğraflar ile sunumlarını hazırlayabiliyor.

Pazarlama: İlgilendikleri alan ya da kendi işleri ile ilgili bir tanıtım videosu ya da fotoğraf çekmek isteyen kişiler için en ideal seçenek şüphesiz ki drone’dur. Geniş ve ayrıntılı bir şekilde görüntü alabilme özelliği sayesinde oldukça etkili çekimler yapmak ve pazarlamada fark yaratmak mümkün hale gelebilir.

Seyahat: Drone’ların 50 metre yükseğe kadar çıkabilme özelliği sayesinde gidilen her yerde bu araçlar sayesinde kayıt alabilmek mümkün. Özellikle kuş bakışı çekimler hususunda mükemmel sonuçlar veren bu araçlar inanılmaz manzara fotoğrafları sunabilir. Günümüzde drone’lar ile çekilen fotoğrafların yayınlandığı pek çok site ve profil görmek mümkün.

Kargo: Dünyaca ünlü pek çok marka günümüzde ürünlerini müşterilerine ulaştırmak adına drone’lardan yararlanmaya başladı. Bu araçlar ile kargo teslimi yapan firmalar ne yazık ki hukuki süreçte bazı pürüzler ile karşı karşıya kaldı ve şu an için drone kargo hizmeti askıda. Yine de yakın zamanda bu hizmetin kullanıcılara sunulması bekleniyor.

Drone’un dezavantajları

Son dönemde adından ciddi anlamda bahsettiren drone’lar ne yazık ki kötü niyetli kişilerin eline geçtiği takdirde bazı sorunlara neden olabiliyor ve bu sorunların en önemlisi de özel hayatın gizliliği. Bu sorunu çözmek adına da son günlerde adını sıkça duyduğumuz drone savar cihazların kullanımı başladı. Bu cihazlar sayesinde uzaktan bir drone’u etkisiz hale getirmek mümkün. Ayrıca hukuki yaptırımlar sayesinde drone’la özel hayatı ihlal eden kişiler caydırılmaya çalışıyor ancak yine de bunun kesin bir sonuç vermediğini belirtelim. Bu nedenle kullanıcıların drone kullanımında bilinçlenmesi ve daha dikkatli bir şekilde hareket etmesi öneriliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.