BlockChain Nedir?

BlockChain, Satoshi Nakamoto takma adıyla bilinen bir kişinin ya da bir grup insanın oluşturduğu verilerin korunması amacıyla oluşturulmuş bir blok zinciridir. Herhangi bir merkez otoriteye ihtiyaç duymadan, verilerin dağıtık ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojisidir.

Daha basit anlatımla; veriler tek bir merkezde değil tüm kullanıcılarda eş zamanlı güncellenir. Veriler herkeste olduğu için teknik arıza sebebiyle verilerin kaybolması söz konusu değildir. Veriler herkesçe okunabilir.

Adını Bitcoin ile duymaya başladığımız bu terim aslında verilerin birbirine zincir halinde bağlı blokların tuttuğu ve sürekli büyüyen bir işlem kayıt defteridir. Eşten eşe birbirine bağlı olan bu blokların işlem kayıtlarını sakladığı depoya ise dijital defter ismi verilmiştir.

Dağıtık ağ / sistem nedir?

Bir veri kaydının, birbirleriyle iletişim halindeki farklı bilgisayarlar üzerinde saklanmasına dağıtık ağ ya da dağıtık sistem denir. Dağıtık ağa bağlı donanımlar tek bilgisayar gibi davranır. Yani herhangi bir kullanıcının bilgisayarında arıza meydana gelirse, diğer kullanıcılarda tüm veriler olduğu için sistemde bir aksama meydana gelmez.

Sol: Merkezi ya da geleneksel yapıda her kullanıcının aynı bilgisayara bağlanır.

Orta: Merkeziyetsiz yapılar kullanıcılar, kendileri için en verimli sunucuya bağlanır.

Sağ: Dağıtık yapıda ise kullanıcılar aynı zamanda veri sağlayıcısıdır.

BlockChain Ne Demek?

BlockChain, Türkçe anlamı blok zinciri olan bu teknolojinin kökeni 1990’lı yıllara dayanıyor. Kriptografi uzmanları Scott Stornetta ve Stuart Haber tarafından ilk çalışmaları yapılan bu teknoloji, 1970’li yıllar Ralph Merkle tarafından patentlenen “hash ağacı” konseptinden yola çıkarak oluşturulmuştur.

Günümüzde BlockChain

Adını kripto paralardan sonra duymaya başladığımız BlockChain, Bitcoin ile aynı zamanda ortaya çıkmıştır. Satoshi Nakamoto takma adlı bir kişi ya da grup tarafından yayınlanan Bitcoin: ‘Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi’ isimli white paper dökümanında BTC altyapısının tamamen blokzinciri teknolojisine dayandığını belirtmiştir.

Blok Zinciri Yapısı

Bir blok zinciri, birçok bilgisayardaki işlemleri kaydetmek için kullanılan blok adı verilen kayıtlardan oluşan, merkezi olmayan , dağıtılmış ve çoğu zaman halka açık bir dijital defterdir, böylece ilgili herhangi bir blok, sonraki tüm bloklar değiştirilmeden geriye dönük olarak değiştirilemez. Bu, katılımcıların işlemleri bağımsız ve nispeten ucuz bir şekilde doğrulamasına ve denetlemesine olanak tanır. Bir blok zinciri veritabanı, eşler arası bir ağ ve dağıtılmış bir zaman damgası sunucusu kullanılarak özerk olarak yönetilir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Bilgisayar ağında binlerce kez yinelenen bir elektronik tablo hayal edin. Ardından, bu ağın bu elektronik tabloyu düzenli olarak güncellemek için tasarlandığını ve blok zinciri hakkında temel bir anlayışa sahip olduğunuzu hayal edin.

Bir blok zincirinde tutulan bilgiler, paylaşılan ve sürekli olarak mutabık kılınan bir veritabanı olarak mevcuttur. Bu, belirgin faydaları olan ağı kullanmanın bir yoludur. Blockchain veritabanı tek bir konumda depolanmaz, yani tuttuğu kayıtlar gerçekten herkese açıktır ve kolayca doğrulanabilir. Bir bilgisayar korsanının bozması için bu bilgilerin merkezi bir sürümü mevcut değildir. Aynı anda milyonlarca bilgisayar tarafından barındırılan verilere internetteki herkes erişebilir.

Blockchain’in bu kadar hayranlık kazanmasının nedeni şudur:

  • Tek bir kuruluşa ait değildir, bu nedenle merkezi değildir
  • Veriler kriptografik olarak içeride saklanır
  • Blok zinciri değişmez, bu nedenle kimse blok zincirinin içindeki verilere müdahale edemez.
  • Blok zinciri şeffaftır, böylece isterlerse veriler izlenebilir.

Blockchain Teknolojisinin Üç Sütunu

Blockchain Teknolojisinin yaygın beğeni kazanmasına yardımcı olan üç ana özelliği şunlardır:

  • Merkeziyetsizleştirme
  • Şeffaflık
  • Değişmezlik
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.