Eprom Nedir?
EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory) Türkçesi ile de Silinip Programlanabilir Salt Okunur Bellek, güç kaynağı kapatıldığında bile üzerindeki veriyi saklayabilen bir tür bilgisayar hafıza yongasıdır. Bir diğer deyişle mühendis Dov Frohman tarafından icat edilmiş olan bu bellek üzerinde yer alan veriler kalıcıdır. Bir kere programlandıktan sonra EPROM verileri yalnızca kuvvetli mor ötesi ışığa maruz kaldığı takdirde silinebilir. Bu kuvvetli mor ötesi ışık en uygun silme süresinin elde edilmesi adına 235 nm dalga boyuna ve UV ışığın UVC erimine ulaşmalıdır.
EPROM’lar paketlemelerinin tepesinde yer alan saydam kuartz pencereleri ile kolay bir şekilde ayırt edilebilir. Ayrıca bu pencere silme işlemi esnasında UV ışığın içeri girmesini de sağlar. Kuartz pencerenin yapılması nispeten daha pahalı bir işlem olduğu için bir kez programlanabilir yongalar üretilmiştir. Aradaki tek fark ise EPROM’un şeffaf olmayan bir paketleme içerisinde yer alması olacaktır. Bu şekilde belleğin programlandıktan sonra silinmesinin imkanı yoktur.
EPROM verileri ne kadar tutabilir?
Programlanmış bir EPROM sahip olduğu verileri on ila yirmi yıl arasında mufaza edebilmekte ve bu süre zarfı içerisinde üzerindeki veri sınırsız sayıda okunabilmektedir. Ancak belleğin güneş ışığına maruz kalarak üzerindeki verilerin silinmemesi adına silme penceresinin folyo bir etiket ile kapatılması gerekmektedir.
Flash hafıza ve EEPROM döneminden önce piyasada bulunan bazı mikrodenetleyiciler üzerinde programları saklamak için genellikle EPROM’lar kullanılmıştır. Elbette bu durum gelişme anlamında yol kat edilmesine engel olmuştur. Zira bir kez programlanabilen bu cihazları kullanmak, hata ayıklama işlemlerinde pek çok veri kaybı yaşanmasına neden olmuştur. Üstelik üzerinde pencere bulunan versiyonları da fiyat açısından kullanıcıları yormuştur.