Harici HDD Nedir?
Harici HDD (Taşınabilir HardDisk), bilgisayarda yer alan dahili HDD ile aynı işlevi görmektedir. Dahili HDDleri verimli çalıştırmak adına neler yapıyorsak harici HDD’leri de verimli çalıştırmak adına aynı şeyleri yapabilriz. Bu ikisini ayıran tek özellik ise harici HDD’nin taşınabilir bir hafıza olmasıdır. Bu harici hafızayı bir nevi USB teknolojisi olarak da görmek mümkündür.
Harici HDDl’er kendi aralarında 2.5” ve 3.5” olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategoriler harici disklerin boyutlarına göre oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra bu kategorilerde yer alan harici diskler kullanışlılık açısından da fark göstermektedir.
Öncelikle, harici disklerin hızını bağlantı şekilleri belirlemektedir. RPM oranı ve ön bellek oranı da aynı şekilde hız üzerinde etkilidir ancak bağlantı biriminin hız üzerinde çok daha büyük bir etkisi vardır. Bağlantı birimlerini de USB, Firewire, Esata vs. gibi sıralayabiliriz. RPM dediğimiz şey ise diskin dönüş hızıdır. 2.5” lik harici disklerde genellikle RPM 5400 iken 3.5”lik harici disklerde bu sayı 7200’dür.
2.5”lik diskler güçlerini USB üzerinden almakta bu nedenle de adaptör kullanmamaktadır. Ancak 3.5”lik disklerde USB üzerinden gelen güç yeterli değildir ve bu nedenle adaptör kullanımı gerçekleşmektedir. Ayrıca 2.5”lik disklerin boyutu 3.5”lik disklere göre daha küçük olduğu için bu diskleri cepte taşımak bile mümkündür. Ancak 3.5”lik disklerin taşınabilirlikleri oldukça kısıtlıdır.
2.5”lik diskler Firewire, USB ve Esata bağlantı birimlerini kullanmaktadır. Modellere göre bu bağlantı şekilleri tek tek ya da beraber olabilmektedir. Yani hem USB ile bağlanan hem de Firewire ile bağlanan 2.5”lik diskler mevcuttur. Ancak bu ürünlerin fiyatları yalnızca USB ile bağlanan ürünlere göre daha fazladır.