ISDN Nedir?
ISDN (Integrated Services Digital Network), sıradan telefon sınıfı bakır tel de dahil olmak üzere, çeşitli ortamlardaki verilerin devre anahtarlamalı iletimi için bir dizi CCITT / ITU standardıdır. İki hizmet düzeyi vardır: Ev ve küçük işletmeler için Temel Hız Arabirimi (BRI) ve daha büyük kullanıcılar için Birincil Hız Arabirimi (PRI). Her iki oran da kapasitelerini çeşitli kanallara böler:
B- kanalları yükleri taşır (örneğin, veri veya ses akışları)
D- kanalları kontrol ve sinyal bilgisini taşır.
BRI bağlantısı, iki 64 Kbps B-kanalından ve birinde 16 Kbps D-kanalından oluşur. BRI, 128 Kb / sn’ye kadar veri sağlar.
Amerika Birleşik Devletleri’nde PRI bağlantısı 23 B-kanaldan (toplamda 1.472 Kbps) ve bir adet 64 Kbps D-kanalından oluşur. Avrupa’da PRI bağlantısı 30 B-kanaldan (1.920 Kbps toplam) ve 1 D-kanaldan oluşur.
ISDN, standardizasyona ulaşmakta yavaşdı ve hızla aştı ve paket açılıp kapanmış teknolojilerle mümkün olan her iki hızla da genişledi.
Geniş bantlı ISDN (BISDN) entegrasyonu, fiber optik veya radyo medyası kullanarak daha yüksek veri hızlarında uçtan uca diğer tüm yol boyunca genişletir. ISDN hem analog / ses verilerini hem de dijital verileri aynı ağ bağlantısı üzerinde birleştirebilir. 1990’lı yılların başında ve 2000’lerin başında kullanılan çoğu video konferans hizmeti öncelikli olarak ISDN hizmetleri aracılığıyla sağlandı.
ISDN, ev telefon hatları üzerinden 128 Kbps’ye kadar hızlar sağlayabilir . Konut kullanıcıları için hâlâ mevcut olan yerlerde, benzeri akustik modemler , genellikle düşük uçlu veri bağlantısı için son çare olarak kullanılan bir tekniktir ve yalnızca DSL ve kablo modem hizmetleri mevcut olmadığında kullanılır.