Fontus isimli su şişesi için Indiegogo sitesinde başlatılan proje, son teknolojiyle birebir uyum içerisinde. Projede tasarlanana göre, şişedeki su yenileyebilme ve bu sayede kendi suyunu üretebilmesi mümkün olacak.
Hayatın en önemli kaynaklarından biri olan suyun önemi tüm canlılar için çok büyüktür. Durum böyleyken ve dünyadaki suyun tükenme aşamasına gelmesi haberleri çok tartışılırken uzmanlar yeni bir projeyi gündeme getirdi. Özellikle dağcılık, bisiklet ve diğer doğa aktiviteleri için su kaynağına uzak olan yerlerde kullanılması üzerine tasarlanan Fontus su şişesi, şartların zorluğunu ortadan kaldırarak kendi suyla otomatik olarak doldurabilen bir şişe.
Fontus Airo isimli tasarımı normal kullanıma ve Fontus Ryde isimli tasarımı bisikletler için özel kullanıma uygun olan bu kullanışlı şişeler, kullanıcılar için gerçekten de oldukça avantajlı bir ürün niteliğinde. Üstelik şişenin inanılmaz özellikleri sadece kendisini doldurmasıyla da sınırlı değil! Aynı zamanda şişe etrafında sarılı olan güneş paneli, kullanıcıların elektronik eşyalarını şarj edebilmesini de sağlamakta.
800 mL hacme sahip olan Fontus su şişesinin çalışma mantığı ise son derece basit, ancak çalışma mekanizması elbette ki üstün teknolojik çalışmalar gerektiren cinsten. Cihaz sadece havadaki nemden faydalanarak su üretimini gerçekleştiriyor. Şişe içerisinde toplanan nem yoğunlaştırılarak içilebilir su haline getiriliyor. İçerideki küçük fan yardımıyla çevredeki hava içeri çekiliyor ve bu sırada özel filtreden geçiriliyor. Bu filtre de alınan nemin yoğunlaşma kabinine gönderilmesine yardımcı oluyor.
Havadan yakalanan nemi şişenin özel yüzeyine getiren birkaç adet soğutucu, nemin suya dönüştürülmesinin ardından şişenin ana kısmına döküyor ve belirli bir süre içerisinde şişe dolmuş oluyor. Sadece su değil, maden suyu da tüketmek isteyen Fontus kullanıcıları içinse, şişe zeminindeki minik kapsüller tam da bu işe yarıyor. Depolanan suyun çözülerek mineralizasyonunu gerçekleştiriyor. Yani sonuç olarak Fontus sayesinde su kaynağına sahip olunmasa bile sadece havadan faydalanarak bile vitamin ve mineral katkısı da yapılarak kişinin ihtiyacı olan sıvıyı almasını sağlıyor.
Günlük hayatta her an yaşanan bu su döngüsünü şişeye taşıyarak, son derece başarılı bir ürün projesi geliştirilmiş durumda. Buzdolabından alınan bir şişenin dışarıda bekletildiği süre boyunca dışında oluşan damlaların oluşumuyla aynı mantığa sahip olan Fontus’taki başarılı düşünce, bu damlaları depolayabilen mekanizması.
Havadaki gazın yoğunlaşması, soğutmayla gerçekleşir ve bunun ardından gaz sıvı hale geçer. Bu nedenle Fontus şişeleri de havadaki rutubet-nem oranına göre orantılı olarak çalışmakta. Yani şişenin dolma hızı, nemin düşük olduğu yerde az, yüksek olduğu yerde fazla olmaktadır.
Fontus’un kendi kendine havadan ürettiği suyun içilecek kalitede olup olmadığına güvenemeyen kullanıcılar içinse son derece mantıklı açıklamalar mevcut. Tüketilecek su zaten tüm hayatımız boyunca soluduğumuz havadan elde edilmekte. Zaten Fontus içerisindeki gelişmiş arıtım kısmı sayesinde de hiçbir mikroorganizma varlığından söz edilemeyecek kadar temiz bir su üretilmekte. Ancak öncelikle doğa sporları için kullanılması planlanan bu cihaz, zaten bu tarz etkinliklerin oksijeni daha bol, temiz havada üretilmekte. Bu nedenle de hava kirliliğinin ciddi oranda fazla olduğu yerlerde kullanılması önerilmemekte.
Fontus, ortalama bir yaz gününde 30-35 derecelik sıcaklıkta, 1-1,5 saat arasında dolu hale gelebilmekte. Bu süre nem ve sıcaklığın daha yüksek olduğu alanlarda ise daha da kısalmakta. Normal kullanım için tasarlanan Fontus Airo, bisikletler için tasarlanan Ryde modeline göre daha çabuk dolmakta.
Basit mantık yüksek mühendislik çalışmalarına dayanan Fontus, Indiegogo sitesinde 30 Bin Dolarlık bir hedefe sahip. Birkaç senedir çalışmaları sürdürülen bu cihazın, bitimine 1 ay kala toplanan bağış miktarı 125 Bin Dolar ve satışı için gereken en düşük bağış Ryde için 125 Dolar ve Airo için 150 Dolar şeklinde.