İnternet erişi hızları her ne kadar artsa da bazı zamanlarda web taraması son derece yavaş olabiliyor. MIT’in yeni sistemi ise web sayfalarının açılma hızına önemli oranda etki edecek. Yani web sayfalarını hızlandırmak için çare bulundu diyebiliriz.
Web taraması sırasında internet erişim hızı kadar sayfaların açılma hızı da oldukça önemli. Bazı zamanlarda bu hızda herhangi bir sıkıntı çıkmasa da bazen yavaşlık ciddi anlamda can sıkıcı olabiliyor. İşte bu duruma çözüm getirmek isteyen MIT de yeni bir sisteme imza atma peşinde.
Boston merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmış olan bir kod web sayfalarının yüzde 34 oranında daha hızlı şekilde açılmasını sağlayacak. Polaris isimli bu yeni sistem MIT’in Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuarı tarafından geliştirilmiş durumda. Basitçe anlatacak olursak; Polaris sayesinde bir web sitede istenen hedefe ulaşmak son derece kolay. Yolun kısalması da sayfanın daha çabuk açılması anlamına geliyor.
Polaris yani web sayfalarını hızlandırmak için bulunan çare hakkında bir açıklama yapan Ravi Netravali, web sitelerin kompleks yapılarının istenen sayfaya ulaşmak için kendi içerisinde fazla sayıda yoldan geçmesi gerektiğini ve bunun da erişim süresini hayli uzattığı söylüyor. Bu yaklaşımın ise yolculukların sayısını azaltma amacı ile gerçekleştiğini de sözlerine ekliyor. Bu yeni sistem Java Script ile yazıldığı için tarayıcıdan tamamen bağımsız. Yani bu şekilde herhangi bir tarayıcıda aynı açılış hızı artışı gerçekleşebiliyor.
Polaris için verilmiş olan seyahat örneği de konunun çok daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Bir şehre varmak isteyen kişiye harita verilmezse gideceği yere kadar birçok noktaya uğramak zorunda kalır. Ancak elinde harita olduğu takdirde gideceği yere çok daha kolay ulaşır. Polaris de elinde harita bulunan gezgin olarak adlandırılabilir.