UDP Nedir?
UDP (User Datagram Protocol) Türkçesi ile Kullanıcı Veribloğu İletişim Kuralları, TCP/IP protokol takımındaki iki aktarım katmanı protokolünden bir tanesidir ve verilerin bağlantı kurmadan yollanmasını sağlamaktadır.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında, paket anahtarlı bilgisayar iletişimde datagram modu oluşturabilmek adına UDP protokolü geliştirilmiştir. Söz konusu protokol minimum protokol mekanizması ile bir uygulama programından başka bir programa mesaj göndermek için bir prosedür içermektedir. Paketin garantisini isteyen uygulamalar da TCP protokolünü kullanmaktadır.
WAN adı verilen geniş alan ağlarında, görüntü ve ses aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında kullanılan UDP aynı zamanda akış kontrolü ve bağlantı kurulum işlemleri yapmadığı için veri iletim süresini en aza indirmektedir. TCP ve UDP aynı iletişim yolunu kullandığı takdirde UDP ile yapılmış olan gerçek zamanlı veri transferinin servis kalitesi, TCP’nin yarattığı yüksek veri trafiği nedeni ile azalmaktadır.
UDP’yi kullanmakta olan protokoller arasında TFTP, DNS ve SNMP protokolleri yer almaktadır. Uygulama programcıları pek çok zaman TCP yerine UDP’yi tercih etmektedir. Bunun nedeni ise UDP’nin ağ üzerinde fazla bant genişliği kaplamıyor olmasıdır.
UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolü olarak nitelendirilmektedir. Zira ağ üzerinden paketi gönderdikten sonra gidip gitmediğini takip etmemekte ve bu nedenle de paketin yerine ulaşıp ulaşamayacağına onay verme yetkisine sahip değildir. UDP üzerinden güvenli bir şekilde veri göndermek isteyen uygulamaların bunu kendi yöntemleri ile yapması gerekmektedir.
UDP, mümkün olduğunca az sayıda mesaj alışverişine odaklı ve ulaşım katmanında faaliyet gösteren bir protokoldür. Verilerin doğru veya yanlış şekilde iletilip iletilmediğini de garanti etmemektedir. UDP başlığı 4 alandan oluşur ve bu alanların her biri 16 bit uzunluğundadır.
UDP ve TCP arasındaki farklar
- TCP protokolü paketleri sıralı göndermeyi garanti ederken UDP bunu yapmaz. TCP paketlerin başlık bilgisinde sıra numarası yer alırken UDP’de bu numara da yoktur. Bu nedenle TCP her zaman sıradaki paketi ister. Yani eline farklı bir paket geçtiği takdirde bunu karşı tarafa bildirir ve önce gelmesi gereken paketi değiştirip öne koyar. UDP tüm bunları yapamaz.
- UDP protokolünün aksine TCP protokolü güvenliği garanti eder. Zira TCP acknowledgement ile denetim yapar. Yani paket gönderdiğinde karşı taraf bu paketi aldığına dair haber vermeden o paketi gönderilmemiş sayar ve tekrar gönderir. Bunun yanı sırra paketin doğru gidip gitmediğini anlayabilmek için de başlık bilgisinde kontrol bilgisi tutar. UDP de kontrol bilgisi tutar ancak bu kontrol yanlış çıkarsa aynı paketi tekrar istemez.
- TCP işlem sonlanana kadar kesintisiz bir bağlantı kurarken UDP bunu yapamaz. UDP sadece veri gönderileceği zaman bağlantı kurar ve işlem bittiğinde de bağlantıyı koparır.
Elinize sağlık efendim.
çok sağolun 🙂
Teşekkür Ederim