Otomobil sektöründe bünyesinde barındırdığı markalarıyla dünyada lider konumda olan Almanya, tarihi bir devrim gerçekleştirdi. Federal konseyin oylamasıyla ülkede 2030 yılından sonra benzinli ve dizel araçlara yasak geliyor.
Endişelenmeyin! Bu haber ülkemiz için ne yazık ki bir tehdit oluşturmuyor. Çünkü Türkiye’nin otomobil üretiminde hiçbir pazar payı bulunmuyor. Tüketim toplumu haline gelmiş Türkiye’nin böylesi çevreci bir kanunun onaylanması da olası gözükmüyor. Üzülerek acı gerçeklerden bahsettiğimize göre, çevreci Almanya’nın kararlaştırdığı kanun hakkında bilgi verebiliriz.
Kanun nereden çıktı?
Bu konu hakkında sayfalar dolusu yazılabilir fakat olabilecek en net şekilde yazmak gerekirse, gelecek nesillere temiz dünya bırakmak isteyen gelişmiş ülkeler; gelişen teknoloji ile birlikte çevreye daha az zararlı ürünler ortaya çıkarmaya çalışıyor. Tesla ile birlikte çok sık duymaya başladığımız ‘elektrikli otomobil’ kavramının geleceğini gören diğer otomobil üreticileri de çalışmalarını bu alanda artırmaya başladı. Üretici firmalar dışında gelişmiş ülkeler de çevreci yasalar üzerinde yoğunlaşmış durumda. Bunların en bilinen örneği Norveç, Hollanda, Hindistan ve konu haberimiz olan Almanya. Norveç ve Almanya’nın elektrikli otomobil yasalarıyla ilgili diğer haberlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Almanya’da federal konseyinin oylama sonucu aldığı kararla birlikte, üretilecek yeni araçların sıfır emisyon değerine sahip olmak zorunda olacak. Bu da benzinli, dizel ve LPG araçların üretilemeyeceği anlamına geliyor.
Mevcut benzin ve dizel araçlara ne olacak?
Federal konseyin onayladığı yasa, kullanım değil sadece üretim tarafını kapsıyor. 2030 itibariyle sıfır bir araç almak isterseniz tek bir seçeneğe sahip olacaksınız. Karşınızda benzinli, dizel ve ya LPG modeller yerine sadece elektrikli araç modelleri çıkacak. 31 Aralık 2029’a kadar üretilmiş diğer araçları satın alıp, ülkenin belirlemiş olduğu araç yaş sınırına kadar kullanma imkanınız var.
Almanya’nın otomobil sektöründeki liderliğini göz önünde bulundurursak, diğer otomobil üreticileri de bu yasa ile satış yaptıkları veya üretim yaptıkları ülkenin kurallarına göre kısa sürede şekillenmeye başlayacağı düşünülüyor.
Dizel otomobildeki vergi indirimi, elektrikli modeller içinde bekleniyor.
Avrupa komisyonunun 2010 yılında dizel yakıtındaki vergi indirimi, kullanıcıları dizel araç kullanıma yönlendirmiş ve üreticileri de benzinli modelleri azaltıp dizel modellere ağırlık vermesini yön verdi. Halen daha bu kararın dizel araç satışlarında rol aldığını söyleyebiliriz.
2010 yılındaki bu indirimden sonra dizel araçlardaki yüksek emisyon değerlerini düşürmek isteyen bazı markalar emisyon ölçümlerinde hile yaparak sahte değerler ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl emisyon skandalı başlığı altında çok tartışılan markalar hakkında haberlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Almanya’nın uygulamaya hazırlandığı bu yasa Paris İklim Anlaşması ile de uyuşuyor. Anlaşmaya uymak için Almanya’nın 2050 yılı itibari ile CO2 (Karbondioksit) salınımını %95 azaltması gerekiyor.