SSID Nedir?

Modem

SSID (Servis Seti Tanımlayıcısı) anlamına gelir. IEEE 802.11 kablosuz ağ standardına göre birden fazla kablosuz ağın (Wi-Fi) çakışmasını önlemek ve ağ listesi arasında kolayca bulunabilmesi için oluşturulmuş ağ (adı) kimliğidir.

SSID adı belirlenirken, Türkçe karakter içermeden ve maksimum 32 karakter kullanılabilir. Böylelikle yoğun şekilde kablosuz ağın olduğu ortamda belirlediğiniz ağ adını kolayca diğerlerinden ayırt edebilirsiniz. Aynı isimde birden fazla ağ adı olması durumunda belirlediğiniz ağ adı da bağlantının sağlanması için cihaz ve modem arasında bilgi görevi görür.

Karmaşık Cihaz Kimliğini Yerine; SSID

SSID, her cihazın kendine has cihaz kimliğinin karmaşıklığından kurtulup, belirlenecek daha basit ve kişiye özel isimler ile işleri kolaylaştırır. Kullandığımız akıllı cihazların kendine has bir MAC adresi bulunur. Modemlerin de kablosuz ağ kimlikleri normal de çok karmaşık sayısal karakter içerir. Bunların akılda tutulması zor olduğu için SSID ihtiyacı ortaya çıktı.

Akıllı telefonunuzdan Wi-Fi sekmesini açtığınızda karşınıza çıkan Wi-Fi adlarının her biri birer SSID’dir. Bir ağa, bir kez katıldığınızda cihazınız bu SSID hakkındaki verileri hafızasında saklar. Daha sonra tekrar bağlanmak istediğinizde ilgili SSID’nin kapsama alanı içerisindeyseniz otomatik olarak bağlantı gerçekleşir.

Birden Fazla Aynı İsimde SSID Varsa?

Özellikle çok katlı sitelerde ya da şehir merkezlerinde bu tarz sorular aklınıza gelebilir. Eğer aynı isimde birden fazla ağ varsa, cihazınız ilk olarak en güçlü Wi-Fi sinyali aldığı modeme bağlanmaya çalışacaktır. Eğer daha önce giriş yaptıysanız sıkıntı yok. Direkt olarak bağlantı gerçekleşecektir. Fakat ilk kez bağlanılacaksa WPS butonu ile kolayca bağlantı sağlanabilir. Eğer WPS desteği yok ise ağı oluşturan tarafından oluşturulmuş şifre ile denemeye başlayacaksınız.

SSID Adı Nasıl Değiştirilir?

Eğer internetiniz yeni bağlanacaksa, kurulumu gelen servis sağlayıcı personeline rica etmeniz halinde kurulum esnasında istediğini SSID adı oluşturulur. Fakat kurulum yapılmış ve halen servis sağlayıcının otomatik belirlediği adı kullanıyorsanız aşağıdaki işlem sırasını yaparak kolayca değiştirebilirsiniz.

  • Genelde modemlerin altındaki etikette yazar fakat ülkemizde bu iki adres kullanılır. 192.168.2.1 ya da 192.168.1.1 adreslerinden hangisi açılıyorsa sayfayı açın.
  • Giriş ekranı geldikten sonra kullanıcı adı servis sağlayıcı tarafından özel olarak belirlenmediyse ‘admin’ olur. Şifre ise servis sağlayıcının adı olur. Örnek ‘turktelekom, superonline’. Bu bilgiler modemin altındaki etikette yer alır.
  • Başarılı şekilde giriş yaptıktan sonra ara yüzünüzde ‘Gelişmiş Wi-Fi Ayarları‘ seçeneğine bulun. Nadir olarak farklı isimde yer alabilir. Eğer bu seçenek yok ise ‘Wi-Fi Ayarları‘ ya da ‘Wi-Fi Kurulum‘ gibi benzer seçenekleri arayın.
  • Eğer bulduysanız açılan sayfada Network Name (SSID) ve Password kutucukları yer alır. Eğer arayüz Türkçe ise Kablosuz Ağ Adı olarak yer alabilir.
  • Gerekli alanları güncelledikten sonra Kaydet (Save) butonuna basıp bekleyin. Kısa bir süre sonra Wi-Fi ağından cihazlarınız çıkarılmış olacaktır. Yeni SSID adını Wi-Fi listenizden bulup tekrar giriş yapın.

SSID Nasıl Gizlenir?

SSID adını gizlemek için yukarıda bahsettiğimiz şekilde tekrar modem arayüzüne girin. Kablosuz Ağlar (Wi-Fi) menüsünü seçtikten sonra veya yukarıda SSID değiştirdiğiniz sayfada Hide SSID seçeneği ya da Gizle, SSID Gizle gibi seçenekler bulunur. Bunlar bastığınızda SSID adı kablosuz ağlar listesinde gözükmez.

Bu ağa bağlanmak isteyenler SSID ve şifresini biliyor olmalı. Giriş için de manuel olarak ağ bağlantısı kurulmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.